Hledejte na tadesco.org

Archiv

Nejnovější zprávy

  • Rekordní přechody nelegálních migrantů zvyšují tlak na potápějícího se britského premiéra
    Rekordní přechody nelegálních migrantů zvyšují tlak na potápějícího se britského premiéra

    Rekordní přechody nelegálních migrantů zvyšují tlak na potápějícího se britského premiéra

  • Bílé klobouky naznačují, že loď Dali byla v době srážky bez posádky
    Bílé klobouky naznačují, že loď Dali byla v době srážky bez posádky

    Bílé klobouky naznačují, že loď Dali byla v době srážky bez posádky

  • Zprávy dne 27.3.2024
    Zprávy dne 27.3.2024

    Zprávy dne 27.3.2024

  • Narušení zasedání RB OSN o Jugoslávii ze strany Francie je pobuřující
    Narušení zasedání RB OSN o Jugoslávii ze strany Francie je pobuřující

    Narušení zasedání RB OSN o Jugoslávii ze strany Francie je pobuřující

Související zprávy

  • Černý kašel – lež jako věž
    Černý kašel – lež jako věž

    Černý kašel – lež jako věž

  • Očkovaná populace v Anglii měla za 23 měsíců téměř milion úmrtí
    Očkovaná populace v Anglii měla za 23 měsíců téměř milion úmrtí

    Očkovaná populace v Anglii měla za 23 měsíců téměř milion úmrtí

  • 10 překvapivých věcí, které nastanou, přestanete-li jíst cukr
    10 překvapivých věcí, které nastanou, přestanete-li jíst cukr

    10 překvapivých věcí, které nastanou, přestanete-li jíst cukr

  • Podvod jménem ptačí chřipka. Válka proti ptákům je pokračováním války proti lidstvu
    Podvod jménem ptačí chřipka. Válka proti ptákům je pokračováním války proti lidstvu

    Podvod jménem ptačí chřipka. Válka proti ptákům je pokračováním války proti lidstvu

Emoční inteligence: Lidé na správném místě

Při každodenních úkolech se setkáváme s lidmi. Ať už jsou to členové rodiny, kolegové, úředníci, prodavači v obchodech nebo spolucestující v MHD. Ne vždy a všude máme náladu na společnost a rozhovor. Pokud vás při ranním vstávání s ještě zalepenýma očima při vaření prvního hrnku kávy někdo radostně pozdraví a začne si zvesela povídat, může to náš den nakopnout a to ne vždy pozitivním směrem. Jsou prostě situace, kdy je dobré mluvit a kdy ne. Jsou lidé, kteří chtějí sociální interakci a tací, kteří se raději zahloubají ve svých myšlenkách. Poznat o jakou osobu a situaci se jedná není hračka. Ani v případě, že s danou osobou žijete, trávíte spoustu času a znáte její návyky.

[wp_ad_camp_2]

Umění číst v lidském chování a emocích a pokud možno zareagovat odpovídajícím způsobem, je nedocenitelný lidský kapitál. Odborně se nazývá emoční inteligence a není spojena s inteligencí obecnou, naopak lidé s příliš vysoký IQ velmi často emoční inteligenci postrádají nebo je u nich rozvinuta na velmi nízké úrovni. V zásadě z pozorování vyplývá, že lidé s průměrnou inteligencí jsou emocionálně mnohem vnímavější. Mají empatii a dokážou si z reakcí lidí a jejich gest, mimiky a chování přečíst, jaký přístup daná osoba a situace vyžaduje.

Vládnoucí nebo ovládaný – emoce vs. člověk

Emoční inteligence je v psychologii mladý termín. Byl poprvé použit v 90. letech a je definován jako schopnost člověka zvládat své emoce a vcítit se do emocí ostatních. Emoční inteligence je to, co nám umožňuje nepodlehnout návalu emocí v nevhodné situaci a porozumět emocím projeveným druhými. Schopnost plynule se pohybovat v lidské společnosti a minimálními dopady na naše sociální postavení a psychiku okolí. Podle Daniela Golemana, který koncept emoční inteligence, měřený pomocí emočního kvocientu, představil, jsou základní rysy:

  1. schopnost poznat a uvědomit si vlastní emoce
  2. zvládat práci s vlastními emocemi, jejich optimalizaci v projevu a redukci dopadů na naše chování
  3. schopnost využít emoce a přispět k vlastní motivaci
  4. vnímat emoce ostatních lidí
  5. pracovat s empatií v mezilidských vztazích – rozvíjet vztahy a využít našeho porozumění motivaci a chování druhých, stejně tak využít svých emocí k uskutečnění jejich porozumění našich motivům
[wp_ad_camp_2]

K těmto základním prvkům emoční inteligence lze přiřadit ještě některé vlastnosti a projevy, které můžeme vědomě trénovat a rozvíjet, i když naše přirozená úroveň emoční inteligence je nižší než bychom rádi. Emoční inteligence je velmi užitečná schopnost a je dozajista užitečné ji rozvíjet i přesto, že nás její přímý nedostatek netrápí. Nikdy neuškodí, být ještě lepší a porozumět lidem o něco lépe.

Jak rozvinout emoční inteligenci?

  1. Buďte pozitivně naladění a nenechte své okolí připravit vás o vnitřní klid a radost
  2. Dopřejte si dostatek spánku, v němž se srovnáváme se svými pocity a událostmi z celého dne – odpočinek těla i vědomí je důležitý.
  3. Vyhněte se látkám, které uměle ovlivňují vaši náladu – káva, alkohol, léky,…
  4. Naučte se vyhnout nepřirozenému stresu a udělejte si čas pro sebe – nebuďte otroky moderních technologií 24/7. Stres snižuje naši schopnost ovládat své emoce.
  5. Přemýšlejte o věcech, které nás těší a za které jsme vděční – jedním z klíčů ke spokojenému životu, je být vděčný a ocenit, co nám život dává.
  6. Netrvejte na dokonalosti a dokáže přijímat lidi i věci s jejich drobnými chybami a nedostatky, přehnaná očekávání nevedou k pozitivním emocím a podporují stres
  7. Nenechte se otrávit lidmi s negativistickými a nepřátelskými postoji.
  8. Promíjejte a odpouštějte chyby druhých i své vlastní, nedržíme se záporných emocí jako je vztek, zášť, nenávist, žárlivost,…
  9. Ne vždy musíme za své laskavosti a pomoc dostat něco na oplátku, dělejte věci i jen proto, že vás baví, pomáhají a podporují pozitivní změny. Nečekejte na odměnu.
  10. Snažte se brát v potaz své vlastní silné a slabé stránky, být k sobě upřímní a nenutit se do věcí, které nás nebaví a nejdou nám, za každou cenu – naučte se sobě i svému okolí říkat NE.
  11. Nenechte se vyvést z míry reakcemi okolí a změnami, buďte trpělivý a pružní. Přijímejte změny jako součást života a dejte sobě i okolí šanci se přizpůsobit, než začnete hodnotit a odmítat už z principu.
  12. Projevujte zájem o ostatní a nebojte se o pocitech mluvit. Snažte se vždy, co nejpřesněji pojmenovat, co cítíte a předat tuto informaci aniž byste se nechali pocite ovládnout.
[wp_ad_camp_2]

Tyto principy nám mohou pomoci, zvládat stres a projevovat emoční inteligenci i tehdy, když to pro nás není přirozené a kdy by nás rozumové jednání mohlo zklamat. Je důležité při kontaktu s ostatními nejednat jako individuum, ale jako součást lidské společnosti. Mezilidské vztahy jsou to, co nás nutí jít stále ku předu a činí nás lepšími.

Zdroj: 1

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál
1 Komentář
Řadit dle: nejnovější
Řadit dle: nejstarší Řadit dle: počtu reakci
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře