Hledejte na tadesco.org

Archiv

Nejnovější zprávy

  • Očkovaná populace v Anglii měla za 23 měsíců téměř milion úmrtí
    Očkovaná populace v Anglii měla za 23 měsíců téměř milion úmrtí

    Očkovaná populace v Anglii měla za 23 měsíců téměř milion úmrtí

  • Magnetické pole Země se před 42 000 lety oslabilo. Následky byly dramatické
    Magnetické pole Země se před 42 000 lety oslabilo. Následky byly dramatické

    Magnetické pole Země se před 42 000 lety oslabilo. Následky byly dramatické

  • Odporný teroristický útok nenechal lidi na celém světě lhostejnými. Dosud vyjádřily soustrast ruskému lidu desítky zemí
    Odporný teroristický útok nenechal lidi na celém světě lhostejnými. Dosud vyjádřily soustrast ruskému lidu desítky zemí

    Odporný teroristický útok nenechal lidi na celém světě lhostejnými. Dosud vyjádřily soustrast ruskému lidu desítky zemí

  • Zprávy dne 22.3.2024
    Zprávy dne 22.3.2024

    Zprávy dne 22.3.2024

Související zprávy

Expolicistka, co se připletla k Čapímu hnízdu, popisuje svůj výslech: Je to nátlak

Expolicistka Petra Lhotáková upozornila se čtveřicí svých kolegů, které zastupuje, na některé nejasnosti ohledně vyšetřování údajného dotačního podvodu pro farmu Čapí hnízdo. Včera absolvovala výslech na Generální inspekci bezpečnostních sborů, o čemž jsme informovali. Jak probíhal?

„Uvedla jsem, že jsem zažádala o účast člena sněmovní komise pro kontrolu GIBS na výslechu, a to všechny členy této komise z důvodu objektivity sdělovaných skutečností. Avšak do současné doby jsem neobdržela žádnou odpověď, i když jsem obdržela doručenky o přečtení mailů,“ sdělila někdejší vyšetřovatelka.

A dodala: „Včerejším výslechem na GIBS jsem podala podnět k prošetření možného protiprávního jednání ze strany bývalého ředitele Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy Miloše Trojánka a bývalého náměstka Ivana Smékala pro porušení povinností příslušníka. Svou kladnou mediální prezentací vyšetřovatele Pavla Nevtípila (který stíhá českého premiéra, pozn. red.) ovlivňovali veřejnost.“

 

 

[wp_ad_camp_2]

Také o vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo Pavla Nevtípila se zajímá GIBS. Prověřuje informace uvedené v rozsudku k případu Neograph, který měl Nevtípil na starosti. Z dokumentu vyplývá, že panují pochybnosti, vyšetřoval-li ho kriminalista nestranně. Nevtípil podle soudkyně pražského vrchního soudu „plnil vůli osob“ spojených s lobbistou Ivo Rittigem. Na inspekci se obrátili kriminalistovi nadřízení.

Společenská škodlivost jednání a konání těchto služebních funkcionářů je podle Lhotákové daleko vyšší než případné sdělení čtyř pražských vyšetřovatelů k nejasnostem ohledně vyšetřování farmy Čapí hnízdo, kvůli čemuž GIBS čtveřici a Lhotákovou vyslýchá. „Dále jsem uvedla, že by mě zajímalo, zda byli též vyslechnuti jmenovaní v dotazovaném dokumentu o chobotnici – Švamberk, Tuhý,“ konstatovala Lhotáková.

Dokument, upozorňující konkrétně na účelové vyšetřování Čapího hnízda, se čtyřmi kolegy předala současnému řediteli pražské policie Janu Ptáčkovi. Píše se v něm: Dohledovou činnost vykonával a rozkazy udílel kpt. Ing. Pavlu Nevtípilovi náměstek plk. JUDr. Ivan Smékal, který byl instruován plk. Ing. Luďkem Švamberkem, tehdejším vedoucím odboru Útvaru služby kriminální policie a vyšetřování policejního prezidia. Za načasování trestního stíhání mimo jiné obdržel plk. Ing. Luděk Švamberk post náměstka ředitele Útvaru služby kriminální policie a vyšetřování.

 

 

[wp_ad_camp_2]

„Celé toto prověřování mé osoby a mých kolegů je pouhá zastrašovací forma ze strany služebních funkcionářů ve spolupráci s GIBS,“ míní Lhotáková a vysvětluje: „Jelikož jsme v minulosti podali mnohá, daleko závažnější oznámení, a nebylo nikdy takto urputně postupováno. Tedy to vidím jako jedno velké mrhání prostředky daňových poplatníků a v souladu se zákonem o svobodném přístupu k informacím si vyžádám sdělení, kolik toto všechno stálo, když nás vyšetřuje nikoli pražská GIBS, ale České Budějovice.“

V kauze Čapí hnízdo, mířící na premiéra Andreje Babiše figuruje nespočet lidí. Bývalý policista Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jiří Komárek, který jako první vyšetřování zpochybnil, veřejně prohlašuje, že premiérovu trestní kauzu v pozadí řídí mafie.

„Čekal jsem, že co se týče kauzy Čapího hnízda, bude fungovat spravedlnost, což se zatím nestalo. Jsem toho názoru, že to bylo objednané na zakázku a pan Nevtípil konal na zakázku zadavatelů,“ sdělil včera Komárek v TV Barrandov. Několikrát ale zdůraznil, že je stále vázán mlčenlivostí, konkrétně tedy hovořit nemohl. Dodal ale, že v Česku je možné ovlivňovat politické záležitosti i skrz policii.

 

 

[wp_ad_camp_2]

Předseda vlády již loni na detektiva veřejně zaútočil. „Dostal to na starost ten ‚správný policajt‘ – Pavel Nevtípil, který figuroval v kauze, kdy kmotři ukradli Vladimíru Sittovi firmu Neograph,“ napsal Babiš na facebook.

Jestli nynější dění kolem vyšetřovatele může případ Čapí hnízdo ovlivnit, nechtěla mluvčí pražské Andrea Zoulová komentovat s tím, že je to předčasné. Server iROZHLAS.cz se zeptal i samotného Nevtípila, ten však nechtěl na cokoliv reagovat.

zdroj: 9

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál
1 Komentář
Řadit dle: nejnovější
Řadit dle: nejstarší Řadit dle: počtu reakci
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře