Hledejte na tadesco.org

Archiv

Nejnovější zprávy

  • Chazarská mafie plánuje na 8. dubna holocaust; bude zastavena
    Chazarská mafie plánuje na 8. dubna holocaust; bude zastavena

    Chazarská mafie plánuje na 8. dubna holocaust; bude zastavena

  • Stovky zemědělců protestují před sídlem Evropské komise
    Stovky zemědělců protestují před sídlem Evropské komise

    Stovky zemědělců protestují před sídlem Evropské komise

  • Šéf FSB: Za teroristickým útokem v Moskvě mohou stát USA, Velká Británie a Ukrajina
    Šéf FSB: Za teroristickým útokem v Moskvě mohou stát USA, Velká Británie a Ukrajina

    Šéf FSB: Za teroristickým útokem v Moskvě mohou stát USA, Velká Británie a Ukrajina

  • Černý kašel – lež jako věž
    Černý kašel – lež jako věž

    Černý kašel – lež jako věž

  • JAG odsuzuje okresního prokurátora ve Washingtonu za vlastizradu
    JAG odsuzuje okresního prokurátora ve Washingtonu za vlastizradu

    JAG odsuzuje okresního prokurátora ve Washingtonu za vlastizradu

Související zprávy

  • První čínský meziměstský vlak na vodíkový pohon dokončil testování
    První čínský meziměstský vlak na vodíkový pohon dokončil testování

    První čínský meziměstský vlak na vodíkový pohon dokončil testování

  • Magnetické pole Země se před 42 000 lety oslabilo. Následky byly dramatické
    Magnetické pole Země se před 42 000 lety oslabilo. Následky byly dramatické

    Magnetické pole Země se před 42 000 lety oslabilo. Následky byly dramatické

  • “Král Karel není mrtvý”: Britské velvyslanectví v Moskvě to zuřivě popírá
    “Král Karel není mrtvý”: Britské velvyslanectví v Moskvě to zuřivě popírá

    “Král Karel není mrtvý”: Britské velvyslanectví v Moskvě to zuřivě popírá

  • Ministerstvo vnitra chystá zásadní omezení lidských práv
    Ministerstvo vnitra chystá zásadní omezení lidských práv

    Ministerstvo vnitra chystá zásadní omezení lidských práv

5G přichází: Skutečná rizika nové sítě. Je kam se schovat? Barevné revoluce přes chytré hračky? Orwell se zpožděním 40 let?

Ivan Poledník obrací pozornost na bezpečnostní rizika nového typu datové sítě, do níž se vlády téměř všech zemí s takovým nadšením hrnou

Opěvované, tajemné, mýtické i zatracované sítě 5G stojí před branami. Mediální mainstream, politická reprezentace a napojený byznys neochvějně vychvaluje světlé zítřky, které nás s touto technologií čekají. Jako úlitbu občas opatrně vypustí zmínku, že by celá věc mohla mít také jistá rizika, aby nám tím vsugerovali jistotu, že myslí na naši bezpečnost a soukromí.

 

 

[wp_ad_camp_2]

Světem alternativních médií se na základě toho hrne vlna článků a komentářů upozorňujících na potenciální rizika, často však založená na záměrně vypouštěných hoaxech či nevážně myšlených textech. To proto, aby mohli být následně autoři usvědčeni z neodbornosti a diskreditován celý jejich zbývající obsah. Prostě stejné triky jako vždycky, když nám jdou po krku s líbezným ujišťováním o blížícím se ráji na zemi.

Faktem je, že mnohé články o 5G leckdy zabíhají do extrémů a nemají s reálnou technologickou stránkou věci nic společného. A co především, soustředí se hlavně na sporné a krajně spekulativní zdravotní dopady této technologie na lidský organismus a již méně studují jeden daleko podstatnější a dokazatelný aspekt: zneužitelnost těchto technologií.

Hlavou bezhlavě do oprátky

Internet příští generace by měl běžet stokrát rychleji než nyní a především – v dohledné době na něj bude napojeno ještě daleko více věcí, než dnes. Pokud před ním neutečeme na nějaké velmi dobře izolované místo, budou na něm záviset naše životy a veškerá naše existence s ním bude neoddělitelně spojena. Již tento fakt je hoden zamyšlení nad souvislostmi s předpověďmi či proroctvími dávných dob a jistými pasážemi Písma. Ani tento veledůležitý pohled však není ústředním tématem tohoto textu.

 

 

[wp_ad_camp_2]

Kromě toho, že bude nová síť vyžadovat ještě daleko větší hustotu vysílačů než dnes – a bude tedy ještě více hyzdit domy a krajinu – tak především umožní obrovské přesuny dat v minimálním čase. Všem je jasné, že nároky na zabezpečení těchto dat dramaticky narostou. To bude problematické s ohledem na to, jak po hlavě se svět do této technologické revoluce hrne.

Co víc, i ti nejopatrnější odborníci nahlas hovoří pouze o bezpečnosti z hlediska vnějších útoků (hackeři, teroristé, Putin, Čína…) na jednotlivce či konkrétní celky. Pak je tu ovšem ještě obrovský potenciál pro sledování a zotročení celých populací ze strany vlád, k čemuž je tendence již neoddiskutovatelná. Jakmile budou brány otevřeny nikoli útokem, nýbrž direktivou, nepomůže nikomu ani sebelepší bezpečnostní záplata.

Na 5G sítě bude napojena veškerá kritická infrastruktura. Rozvodné sítě, vojenská zařízení, finanční instituce, dopravní infrastruktura, zdravotnická zařízení a mnoho dalšího. Veškerá tato zařízení budou díky potenciálu 5G sítí snáze, rychleji a do větší hloubky napadnutelná či přímo manipulovatelná. Bezpilotní dopravní prostředky, doručovací a sledovací drony, chirurgické roboty, nouzové zdravotnické zásahy, stovky a tisíce dalších věcí. Čelíme prostě hrozbě kybernetického otroctví, války či sabotáže s rychlým a zdrcujícím dopadem.

Pomocí 5G půjde podnikat rozsáhlou špionáž – ať už na úrovní státní či vojenské, tak v rovině komerční a průmyslové. Zcela se tím změní možnosti konkurenčního prostředí. Nikdo si nebude moci být jist před ničím a před nikým.

 

 

[wp_ad_camp_2]

Prostřednictvím 5G sítí bude možné páchat teroristické útoky (představme si například hackterý ovládnutý hromadný dopravní prostředek bez řidiče), podněcovat nepokoje v “zájmové” zemi či lokalitě – například tím, že někdo zasáhne do prvků bezpečnostní infrastruktury, aby rozhořčením obyvatel a kýženým rebeliím umetl cestu.

Prostřednictvím 5G sítí bude možné pronikat hluboko do soukromí. O soukromí jako takové občané již přišli, to je prohraný boj – jen si to mnozí ještě naplno neuvědomují. Jenže nyní bude možné do soukromí kohokoli navíc aktivně vstupovat.

Domácí past

Čím dál více zařízení je “chytrých”: nejen počítače a mobily, ale také auta, domovní zámky, televize, čidla na všechno možné i nemožné, ovladače všeho možného i nemožného, lednice, robotické vysavače, domácí zabezpečovací zařízení atd atd. Vedle možnosti ukradení konkrétních soukromých dat či znefunkčnění různých zařízení (milióny a milióny modelů „chytrých“ zařízení jsou neostatečně zabezpečené – zastaralé, nekvalitní, nepřipravené na nové propojovací technologie), lze nenápadným sběrem dat vytvořit dokonalé okovy pro sledovaného.

Ze získaných dat lze sestavit velmi podrobné schéma vlastností, chování a preferencí daného člověka. Poté je možné s ním po libosti manipulovat – cílenou reklamou počínaje (současné “cookies”, jsou jen malá ochutnávka), narušením bezpečnosti, vykradením bytu či zcizením čehokoli zdaleka nekonče. A o možnostech totalitního státu také ani nemluvě: už jen třeba promyšleným plošným pozvolným zasahováním do funkčnosti připojených zařízení ve spojitosti s šířením propagandy lze nevídaným způsobem ovlivňovat názory a politické preference populace, která ani nebude tušit, jak na “své názory” přišla.

 

[wp_ad_camp_2]

Potenciálních typů útoků na “chytrou domácnost” může být spousta. A také motivací: vedle “prostých” zlodějů či nenávistníků (vzplane vám dům a nikdo nezjistí, kdo a proč za tím stál) budou daleko nebezpečnější zájmy byznysu. Může jít o manipulaci či dokonce o sabotáž. “Chytrá” zařízení nám začnou vyhodnocovat náš zdravotní stav tak, abychom se nějak chovali či si koupili (nebo od lékaře požadovali) nějaké konkrétní léky. Servisní společnost či výrobce náhradních dílů nám pravidelně odpálí jednu součástku, abychom od něho koupili novou. A tak dále. Možností je nekonečně.

Závislost je hoší než záření

Především však zajásá Velký bratr. Mít kompletně k dispozici soukromá data kohokoli “on-line” – to je to pravé ořechové. Inteligentní domácností napojenou na rychlé sítě fakticky zveme tajné služby přímo do svého obýváku. Data z více zdrojů mohou být zneužita k plošným opatřením na úkor chatrných zbytků našich občanských svobod. Vlády mohou do systémů nechat (beze stopy) nasadit viry či škodlivé kódy ovlivňující fungování domácností klidně v celé zemi.

Ne každý si rovněž uvědomí riziko, které je první “na ráně”. Tím je závislost na operátorech poskytujících 5G spojení. Budou totiž disponovat dosud nepředstavitelným množstvím dat. Pokud selžou, mohou způsobit obrovské škody. Nebo se naopak mohou stát velmi aktivním nástrojem realizace temných cílů. K domnělým či skutečným zdravotním rizikům 5G se vrátíme příště. Ale to nejpodstatnější:

 

[wp_ad_camp_2]

V roce 2024, kdy u nás dle slov premiéra 5G pofrčí na plné pecky, bude k internetu celosvětově připojeno již kolem 62 miliard zařízení. O rok později 75 miliard. A to je teprve začátek…

K pokusnému spuštění první 5G sítě u nás by mělo dojít v polovině letošního roku.

Zdroj: PP

 

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál
11 Komentáře
Řadit dle: nejnovější
Řadit dle: nejstarší Řadit dle: počtu reakci
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře