Hledejte na tadesco.org

Archiv

Nejnovější zprávy

  • Odporný teroristický útok nenechal lidi na celém světě lhostejnými. Dosud vyjádřily soustrast ruskému lidu desítky zemí
    Odporný teroristický útok nenechal lidi na celém světě lhostejnými. Dosud vyjádřily soustrast ruskému lidu desítky zemí

    Odporný teroristický útok nenechal lidi na celém světě lhostejnými. Dosud vyjádřily soustrast ruskému lidu desítky zemí

  • Zprávy dne 22.3.2024
    Zprávy dne 22.3.2024

    Zprávy dne 22.3.2024

  • Američtí zákonodárci se snaží zabránit přerušení financování federální vlády
    Američtí zákonodárci se snaží zabránit přerušení financování federální vlády

    Američtí zákonodárci se snaží zabránit přerušení financování federální vlády

  • Seznamte se s Heidi Aganovou, profesionální dablérkou princezny Kate Middletonové
    Seznamte se s Heidi Aganovou, profesionální dablérkou princezny Kate Middletonové

    Seznamte se s Heidi Aganovou, profesionální dablérkou princezny Kate Middletonové

Související zprávy

  • Vtip, co není vtipem. Prosíme všechny očkované….
    Vtip, co není vtipem. Prosíme všechny očkované….

    Vtip, co není vtipem. Prosíme všechny očkované….

  • Zprávy od meldy 17.Q5.2Q21
    Zprávy od meldy 17.Q5.2Q21

    Zprávy od meldy 17.Q5.2Q21

  • Vtip, co není vtipem
    Vtip, co není vtipem

    Vtip, co není vtipem

  • Čo by ste mali vedieť o politike, alebo raz nám bude dobre…
    Čo by ste mali vedieť o politike, alebo raz nám bude dobre…

    Čo by ste mali vedieť o politike, alebo raz nám bude dobre…

Není alternativa pro Roskosmos: NASA přiznává, že se bez Ruska neobejde.

Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) USA se připravuje prodloužit kontrakt s Roskosmosem na obsluhu modulu Zarja Mezinárodní kosmické stanice ISS. NASA přiznává, že ruská státní korporace dodnes zůstává „jediným a nenahraditelným partnerem“ v této sféře.

 

[wp_ad_camp_1]

 

O tom hovoří prohlášení umístěné NASA na oficiálních stránkách státních nákupů USA. Úřad je připraven projednat nabídky všech zainteresovaných společností, které jsou připravené vzít na sebe povinnosti plnohodnotné obsluhy systémů fungování nákladního bloku Zarja (FGB podle americké terminologie).

Zkušební kámen

NASA vyhlásila soutěž, negarantuje však jejím potenciálním účastníkům uzavření kontraktu — v nabídce stojí, že tender je organizován s jediným cílem: zjistit, zdali stojí za to vůbec hledat partnery na základě konkurzu. Kdo se nakonec stane tímto partnerem, o tom bude rozhodovat vláda USA.

Tři čtvrtiny popisu nabídky sestává ze hodnocení role Roskosmosu během vytváření a obsluhování Zarji a celé ISS, které je napsané v pochvalném stylu. Prakticky je to óda na Roskosmos. NASA připomíná, že Zarja byla prvním modulem, který byl vyveden na orbitu. Byl postaven Ruskem na zakázku USA a patří Spojeným státům. Jelikož ale to byl právě Roskosmos, kdo odpovídal za integraci Zarji do ruského segmentu ISS, tak je to právě tato společnost, kdo má všechny nezbytné znalosti o používání modulu na orbitě. Kromě toho jeho pozemní podporu vykonává Centrum řízení letů u Moskvy (CUP).

[wp_ad_camp_1]

„V současné době je Roskosmos jediným známým dodavatelem, který dokázal, že může vykonávat všechny druhy prací ve vesmíru, zcela vyhovující všem požadavkům americké vlády. Vycházeje z toho, NASA uvažuje o uzavření nové smlouvy s Roskosmosem na bezalternativním základu”, uvádí se v návrhu.

Tím, že NASA uveřejnila tuto zprávu, snaží se prostě pochopit, jestli vlastně existují nějaké společnosti a struktury, schopné vzít na sebe všechny tyto funkce, týkající se obsluhy a podpory činnosti modulu Zarja, které dnes provádí Rusko.

Seznam těchto funkcí je ohromující: má 26 bodů, obsahujících kontrolu systémů modulu, zajištění jeho bezpečnosti, podporu nutných režimů práce a provedení technické obsluhy jeho komponentů.

Tato smlouva má být uzavřena do konce roku 2020.

 

Dojde politika do MKS?

Nabídka NASA se objevila na amerických webových stránkách státních zakázek ihned poté, kdy americký senát přijal zákon o nových sankcích proti Rusku, a to jasně svědčí o jejím politickém charakteru.V zákoně o zavedení sankcí, teď už podepsaném prezidentem USA Donaldem Trumpem, kosmická sféra rusko-americké spolupráce je zvláště vyznačena, a to v části „výjimek”.

[wp_ad_camp_1]

Odmítnutí poskytování bankovních služeb, exportu a nákupu zboží, blokování aktiv a další omezující opatření, uvedená v tomto zákonu, se nemohou týkat pouze těch případů, kdy se to může dotknout činnosti NASA a ovlivnit vysílání kosmických přístrojů pro americké společnosti.

Od roku 2011, kdy USA zrušily výrobu svých dopravních raketoplánů, dopravu mezinárodních posádek na MKS zajišťuje Rusko.

Soukromá společnost SpaceX, v jjeímž čele stojí americký byznysmen Elon Musk, vysílá k MKS svou nákladní loď Dragon s návratnou kapsulí a v roce 2018 plánuje starty pilotovaného Dragona 2 nejdříve v bezpilotním režimu a potom i s astronauty.

Ale jestliže v oblasti dodávky konkurence roste, to v takové oblasti, jako je fungování samotné MKS, je to prostě nemožné. Ruský a americký segment stanice jsou vzájemně hluboce integrované — americký segment nemůže existovat bez ruského pohonného systému.Jestliže kterákoliv ze stran odmítne spolupráci na mezinárodní stanici, bude to znamenat pouze jedno: stanice se stane neobydlenou a fakticky dojde k jejímu zničení. S tím Washington ani Moskva, nehledě na všechny politické konflikty, určitě nebudou souhlasit.

To se samozřejmě týká i amerického modulu Zarja ruské výroby, jehož obsluhu, zajištění jeho fungování a bezpečnost celé stanice dnes zvládnou pouze ruští odborníci, což prakticky bez výhrad přiznává i NASA.

[wp_ad_camp_1]

Ale i přesto, kvůli politické situaci, umísťují inzerát na webových stránkách státních zakázek o hledání alternativy. Soudě podle jeho obsahu, bez jakékoliv naděje na úspěch.

 

Zdroj: (1)

 

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál