Hledejte na tadesco.org

Archiv

Nejnovější zprávy

  • Rekordní přechody nelegálních migrantů zvyšují tlak na potápějícího se britského premiéra
    Rekordní přechody nelegálních migrantů zvyšují tlak na potápějícího se britského premiéra

    Rekordní přechody nelegálních migrantů zvyšují tlak na potápějícího se britského premiéra

  • Bílé klobouky naznačují, že loď Dali byla v době srážky bez posádky
    Bílé klobouky naznačují, že loď Dali byla v době srážky bez posádky

    Bílé klobouky naznačují, že loď Dali byla v době srážky bez posádky

  • Zprávy dne 27.3.2024
    Zprávy dne 27.3.2024

    Zprávy dne 27.3.2024

  • Narušení zasedání RB OSN o Jugoslávii ze strany Francie je pobuřující
    Narušení zasedání RB OSN o Jugoslávii ze strany Francie je pobuřující

    Narušení zasedání RB OSN o Jugoslávii ze strany Francie je pobuřující

Související zprávy

  • Černý kašel – lež jako věž
    Černý kašel – lež jako věž

    Černý kašel – lež jako věž

  • Očkovaná populace v Anglii měla za 23 měsíců téměř milion úmrtí
    Očkovaná populace v Anglii měla za 23 měsíců téměř milion úmrtí

    Očkovaná populace v Anglii měla za 23 měsíců téměř milion úmrtí

  • 10 překvapivých věcí, které nastanou, přestanete-li jíst cukr
    10 překvapivých věcí, které nastanou, přestanete-li jíst cukr

    10 překvapivých věcí, které nastanou, přestanete-li jíst cukr

  • Podvod jménem ptačí chřipka. Válka proti ptákům je pokračováním války proti lidstvu
    Podvod jménem ptačí chřipka. Válka proti ptákům je pokračováním války proti lidstvu

    Podvod jménem ptačí chřipka. Válka proti ptákům je pokračováním války proti lidstvu

Hřebíček je afrodiziakum, dezinfekce i zbraň proti vráskám

Pokud se rozhodnete hřebíček udeřit na hlavičku, určitě neprohloupíte. Vezmete-li to doslova a dostanete z něj vše cenné, co obsahuje, určitě nebudete litovat. Má totiž všestranné použití nejen v domácím léčitelství, ale i při úklidu.

Předvánoční čas je JEHO období – pečete perníčky, dáte si svařák… Proč se hřebíčku říká právě takhle, je jasné na první pohled, ale věděli jste, že jde o usušený kalich i s poupětem rostliny hřebíčkovce kořenného? V Číně ho znali už před 2500 lety, ale do Evropy doputoval z jižní Ameriky před zhruba 500 lety a podobně jako skořice byl vyvažován zlatem. Že je vysoké kvality, poznáte podle hnědého těla a světlé hlavičky – pokud je tmavá, hřebíček vyhoďte, bude hořký. Prodává se celý, předem namletý je méně intenzivní.

 

[wp_ad_camp_2]

 

 

Chuť i vůně je intenzivní a léčivá

Má nasládlou chuť, která se postupně mění v hořkou. Zapíchnutý do půlky cibule pozdvihne vařenou rýži, je součástí indické směsi kari i oblíbeného perníkového koření, jeho aroma si spojíte s babiččiným jablečným kompotem. Odpradávna se věřilo, že má afrodiziakální účinky, takže ho novomanželky přidávaly svým mužům do jídla před svatební nocí.

Hlavní složkou hřebíčku je fenolická sloučenina eugenol, která má antiseptické, tedy čisticí účinky. Hřebíčková silice, která se dá koupit přes Internet v mnoha obchodech, je ideální do aromalamp – v období chřipek důkladně vyčistí vzduch v místnosti, dezinfikuje dýchací cesty a pomáhá od štěkavého kašle. Zřejmě i z tohoto důvodu se v dávných dobách využíval k ochraně dětí, zavěšoval se nad jejich postýlky.

 

[wp_ad_camp_2]

 

 

Olej, tinktura, nebo radši odvar?

Zmíněný léčivý eugenol se výborně uvolňuje do alkoholu, proto se často využívá ve formě tinktury. Tu si vyrobíte tak, že do 2 deci vodky nebo alpy namočíte maximálně 25 kusů hřebíčku, necháte 2 až 3 týdny louhovat a občas protřesete. Pokud byste stejné množství hřebíčku namočili do deci mírně rozehřátého (lze ponořit prst) olivového, kokosového či jiného za studena lisovaného oleje a nechali několik týdnů macerovat, vznikne léčivý olej. Nejkratší cesta vede k výluhu, kdy opět 25 kusů hřebíčku zalijete vroucí vodou, přikryté necháte deset minut odpočinout a scedíte.

Zdravotní přínosy hřebíčku

V lidové medicíně byl hřebíček nejčastěji využíván v souvislosti se zuby – žvýkejte ho při akutní bolesti chrupu, proti paradentóze denně masírujte dásně tamponem namočeným v tinktuře. Když lžičku alkoholové směsi přidáte do 2 deci vody, vznikne léčivá ústní voda. Tou kloktejte při bolestech krku i pro lepší dech a dezinfekci ústní dutiny. Hřebíčkovým „čajem“ si vyplachujte ústa po extrakci osmiček.

Výborné účinky hřebíčkového oleje byly zaznamenány i v boji proti střevním parazitům – doporučuje se přidávat lžičku do snídaňové kaše, vždy tři dny po sobě, pak stejný čas udělat přestávku. Po měsíci užívání se zbavíte nepříjemností. Olejem můžete i úspěšně masírovat postižené klouby – zvláště při revmatoidní artritidě nebo klasické artróze. Pokud si tímto obohaceným olejem budete pravidelně potírat pokožku obličeje, měli byste aktivovat vnitřní kolagen, a zpomalit tak tvorbu vrásek.

 

[wp_ad_camp_2]

 

 

Hřebíček užijete i v domácnosti

Pokud neúspěšně bojujete s mravenci, taste tuto aromatickou zbraň. Na místa, kde lze použít olej, naneste neředěný olej nakapaný na hadřík. Podlahy a ostatní místa vytřete vodou, do které jste přidali 3 lžíce tinktury nebo 10 kapek silného esenciálního oleje (zhruba na 3 litry vody). Směs s alkoholem se odpařuje rychleji než olej, proto je třeba otírat postižená místa několik dní po sobě, než mravence totálně porazíte.

Tinktura, ovšem zředěná vodou (3 díly vody, 1 díl alkoholu) je také ideálním společníkem na letní procházky v lese. Směs přelijte do lahvičky s rozprašovačem a používejte jako repelent. Opět je třeba počítat s rychlejším odpařováním, proto aplikaci opakujte po hodině či dvou. Můžete stříkat jak na okraj kalhot, tak i na boty. Na pokožku raději použijte výše zmíněný hřebíčkový olej.

zdroj: 9

 

[wp_ad_camp_2]

 

 

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál