Hledejte na tadesco.org

Archiv

Nejnovější zprávy

  • Odporný teroristický útok nenechal lidi na celém světě lhostejnými. Dosud vyjádřily soustrast ruskému lidu desítky zemí
    Odporný teroristický útok nenechal lidi na celém světě lhostejnými. Dosud vyjádřily soustrast ruskému lidu desítky zemí

    Odporný teroristický útok nenechal lidi na celém světě lhostejnými. Dosud vyjádřily soustrast ruskému lidu desítky zemí

  • Zprávy dne 22.3.2024
    Zprávy dne 22.3.2024

    Zprávy dne 22.3.2024

  • Američtí zákonodárci se snaží zabránit přerušení financování federální vlády
    Američtí zákonodárci se snaží zabránit přerušení financování federální vlády

    Američtí zákonodárci se snaží zabránit přerušení financování federální vlády

  • Seznamte se s Heidi Aganovou, profesionální dablérkou princezny Kate Middletonové
    Seznamte se s Heidi Aganovou, profesionální dablérkou princezny Kate Middletonové

    Seznamte se s Heidi Aganovou, profesionální dablérkou princezny Kate Middletonové

Související zprávy

  • Vtip, co není vtipem. Prosíme všechny očkované….
    Vtip, co není vtipem. Prosíme všechny očkované….

    Vtip, co není vtipem. Prosíme všechny očkované….

  • Zprávy od meldy 17.Q5.2Q21
    Zprávy od meldy 17.Q5.2Q21

    Zprávy od meldy 17.Q5.2Q21

  • Vtip, co není vtipem
    Vtip, co není vtipem

    Vtip, co není vtipem

  • Čo by ste mali vedieť o politike, alebo raz nám bude dobre…
    Čo by ste mali vedieť o politike, alebo raz nám bude dobre…

    Čo by ste mali vedieť o politike, alebo raz nám bude dobre…

Oslavy 14. júla v Paríži sprevádzané násilnosťami v uliciach

…..náš korespondent z Paříže má trefný přehled o událostech ze země vína a levandule….

12:54

Dnes sa v Paríži konala každoročná pompézna vojenská prehliadka pri príležitosti sviatku 14. júla dobytia Bastily. Prehliadku však sprevádzali veľmi prísne bezpečnostné opatrenia, ktoré doteraz nikdy neboli aplikované. Je však treba podotknúť, že najmenej obľúbený prezident v histórii znamená, najvyššie bezpečnostné opatrenia v histórii! Z toho dôvodu to zase nebolo nijako prekvapivé, keďže Francúzsko bojuje každú sobotu už viac, ako pol roka s hnutím Žltých viest. Tieto pochody využívajú, alebo dalo by sa povedať zneužívajú rôzne skupiny, ktorých vyjadrovacím prostriedkom je násilie a chaos rozosievaný po uliciach vo Francúzsku.

 

 

[wp_ad_camp_2]

 

Kontroly, ktoré boli nastavené na vpúšťanie len preverených osôb na ulicu Champs Elysées. Do prevereného priestoru nebolo možné vstúpiť z niektorými vecami. Na kontrolných stanovištiach boli prehliadané príručné batožiny a zákaz vnesenia veci ako zapaľovač, dáždnik, fľaša s vodou. Po útoku na prezidenta Jacqua Chiraca, keď pravicový extrémista vystrelil počas prehliadky na vozidlo s prezidentom je to celkom normálne ako aj po zhodnotení ako je súčasný prezident neobľúbený.

Nepopulárny prezident si vychutnal negatívne prejavy od ľudí na Champs Elysées v priamom prenose, keď počas jazdy dolu ulicou skupiny ľudí na prezidenta bučali a pískali, že prehlušili ruch na ulici a dali jasne najavo svoju nespokojnosť. Prezident sa však tváril ako najšťastnejší politik a rozdával úsmev a mával ako o dušu, napriek skoro žiadnej odozve. Aj tu je vidieť tá odtrhnutosť od reality, keď žije v obkľúčenom paláci ako za vojny.

 

[wp_ad_camp_2]

 

Prehliadka bola sprevádzaná aj ukážkami drobnej techniky ako úspechu vojensko-vedeckého pokroku dvoch krajín, ktoré boli stále zvýrazňované ako strategické spojenectvo Francúzsko-Nemeckej spolupráce. Na dnešnej prehliadke sa samozrejme zúčastnila aj samotná kancelárka Merkelová. Trocha komickú pôsobilo hrdenie sa novými zbraňami, kde prišlo k zdôrazneniu, že majú novú fregatu a jednu ponorku. Pre krajinu ako Francúzsko s jej rozpočtom a armádou je to skôr hanba, ale treba aj s málom sa chváliť a to napriek tomu, že invázne člny plaviace sa do Európy z Afriky nie je nikto schopný (ochotný) stopnúť?! Pri porovnaní bol upozornené, že hlavnými krajinami v rozvoji a nasadzovaní skutočných revolucionárskych typov zbraní sú len dve krajiny a to USA a Rusko. Pri zrovnaní s nimi aj moderátor musel uznať, že zaostávanie je enormné! Napriek tomu sa dopustil faux pas, keď upozornil, že je potrebné použiť rozviedku, keď nestačia na vývoj vlastnými silami a potvrdil, že kradnúť patenty je a to aj priateľom je normálne. Tieto hodnoty sú vskutku úžasné a máme sa mi na Slovensku ešte čo učiť, ako sa robí vývoj, keď nemáte na to!

[wp_ad_camp_2]

Súčasťou bolo aj vyhlásenie ministerky obrany Francúzska o podpise spolupráce deviatich krajín Európskej Únie v oblasti obrany a bezpečnosti pri tvorbe intervenčných síl a to len na Európskej báze bez účasti iných krajín. Snaha prevziať iniciatívu pod patronátom Francúzska je však v tomto prípade očividná. Francúzsko by chcelo riadiť všetko, čo aj deklaroval prezident, len doma si poriadok spraviť nevie! Tak som nie istý čo chce riadiť?

 

[wp_ad_camp_2]

Ukončenie prehliadky však sprevádzali nepokoje v uliciach a na Champs Elysées prišlo k tvrdým stretom s políciou. Poobedie bolo tak v uliciach poblíž Champs Elysées veľa stretov s políciou, kde prišlo k novej úrovni, kde polícia bola priamo napadnutá a atakovaná! Násilie voči poriadkovým silám, tak nabralo nový rozmer priameho násilia. Rešpekt padol, čo bude nasledovať je otázne. Frustrácia vo Francúzsku dosahuje nový negatívnych úrovni. Situácii nepridávajú ani posledné útoky a neporiadok v uliciach po výhre Alžírska v Africkom pohári. Dnešná noc sa očakáva rovnako, ako posledná veľmi problémová práve kvôli dvom faktorom, fanúšikovia Alžírska v uliciach, ako aj radikalizované skupiny obyvateľstva. Nedeľná noc môže priniesť nový začiatok neporiadkov, aké už Paríž zažil!

Erik Steiner

 

[wp_ad_camp_2]
Líbil se vám článek? Pošlete ho dál
2 Komentáře
Řadit dle: nejnovější
Řadit dle: nejstarší Řadit dle: počtu reakci
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře