Hledejte na tadesco.org

Archiv

Nejnovější zprávy

  • Rekordní přechody nelegálních migrantů zvyšují tlak na potápějícího se britského premiéra
    Rekordní přechody nelegálních migrantů zvyšují tlak na potápějícího se britského premiéra

    Rekordní přechody nelegálních migrantů zvyšují tlak na potápějícího se britského premiéra

  • Bílé klobouky naznačují, že loď Dali byla v době srážky bez posádky
    Bílé klobouky naznačují, že loď Dali byla v době srážky bez posádky

    Bílé klobouky naznačují, že loď Dali byla v době srážky bez posádky

  • Zprávy dne 27.3.2024
    Zprávy dne 27.3.2024

    Zprávy dne 27.3.2024

  • Narušení zasedání RB OSN o Jugoslávii ze strany Francie je pobuřující
    Narušení zasedání RB OSN o Jugoslávii ze strany Francie je pobuřující

    Narušení zasedání RB OSN o Jugoslávii ze strany Francie je pobuřující

Související zprávy

  • Rekordní přechody nelegálních migrantů zvyšují tlak na potápějícího se britského premiéra
    Rekordní přechody nelegálních migrantů zvyšují tlak na potápějícího se britského premiéra

    Rekordní přechody nelegálních migrantů zvyšují tlak na potápějícího se britského premiéra

  • Zprávy dne 27.3.2024
    Zprávy dne 27.3.2024

    Zprávy dne 27.3.2024

  • Narušení zasedání RB OSN o Jugoslávii ze strany Francie je pobuřující
    Narušení zasedání RB OSN o Jugoslávii ze strany Francie je pobuřující

    Narušení zasedání RB OSN o Jugoslávii ze strany Francie je pobuřující

  • Stovky zemědělců protestují před sídlem Evropské komise
    Stovky zemědělců protestují před sídlem Evropské komise

    Stovky zemědělců protestují před sídlem Evropské komise

Roman Prymula a jeho přátelé: Rusko, Čína, Zeman, Rittig, Podola

Ministr bez bezpečnostní prověrky

Roman Prymula letos odešel z ministerstva zdravotnictví, protože mu chyběla bezpečnostní prověrka.  Na veřejnosti i v médiích se tvářil, že jde pouze o jakýsi naschvál, protože je prý příliš populární. Přílišná popularita však není důvodem nedostat bezpečnostní prověrku.

Prymula byl ředitelem Fakultní nemocnice Hradec Králové, odkud byl v červnu 2016 odvolán ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD). Ten jeho odvolání odůvodnil tím, že Prymula zamlčel svůj střet zájmů: v pozici ředitele nemocnice měl Prymula rozhodovat o nákupech, přičemž někteří dodavatelé nemocnice spolupracovali s firmou Biovomed s.r.o., ve které figuroval Prymula spolu se svojí dcerou Karolínou. Nákupy byly v řádu stovek milionů korun. Prymula střet zájmů odmítal, protože jím vedená nemocnice neplatila přímo Biovomedu a tak byla celá věc podle něj v pořádku.

K Prymulově působení v královéhradecké nemocnici se však váže i další problém. Tím je klinika tzv. tradiční čínské medicíny, která měla v nemocnici pod jeho vedením vzniknout. Na projektu, který osobně zaštítil a propagoval, se podílel i Jaroslav Tvrdík a nyní už nechvalně známá čínská skupina CEFC, jejíž působení v Česku skončilo blamáží. Obdobně neslavně skončilo i ono Prymulou propagované čínské léčitelské centrum. Vzhledem k tomu, že podle odborníků je vznik těchto center součástí vlivové expanzní politiky komunistické Čínské lidové republiky, je to dobrá zpráva.

 

[wp_ad_camp_2]

 

V kauze kolem hradecko-čínského léčitelského centra se zřejmě poprvé objevuje jméno podnikatele Luďka Podoly, Prymulova přítele, obchodního partnera a současného vlastníka výše zmíněné společnosti Biovomed. Tu Podola převzal po Prymulově dceři Karolíně. A právě Podola a jeho obchody, které jsou s Prymulou propojeny, mohou být jedním z důvodů, proč Prymula bezpečnostní prověrku nedostal a zřejmě ani nikdy nedostane.

Kamarádi z čínské rozvědky

Kromě léčitelského institutu v královéhradecké nemocnici se Podolovo jméno objevilo v souvislosti s Čínou i jinde. V roce 2019 se ukázalo, že Karlova Univerzita má smlouvu se společností ze skupiny PPF Home Credit, ve které se univerzita zavázala nepoškozovat dobré jméno Kellnerovy firmy. Na univerzitě přitom působí projekt Sinopsis, který upozorňuje i na podivné okolnosti, za jakých u nás získává komunistická Čína vliv. Sinopsis kritizuje právě Home Credit, který kvůli svým čínským obchodním zájmům může v Česku fungovat jako prodloužená ruka čínského režimu. Poradcem rektora Tomáše Zímy, který onu smlouvu podepsal, je právě Prymulův známý Luděk Podola. Objevila se také informace, že Podola je v hledáčku Bezpečnostní informační služby, a že se schází s vedoucím Mezinárodního oddělení Ústředního výboru Komunistické strany Číny Kuo Je-čouem. Podle BIS přitom toto oddělení můžeme považovat za čínskou rozvědku, díky níž Čína ovlivňuje byznys a politiku v České republice. Podola po zveřejnění této informace odmítl s novináři komunikovat a situaci vysvětlit.

Zbrojařský obchod s Ruskem

Podola s Prymulou přitom nefigurují jen v záležitostech Číny, ale také v záležitostech jiného státu, o kterém tajné služby tvrdí, že proti České republice vede hybridní válku. Jedná se samozřejmě o Rusko. Před několika lety se Roman Prymula vydal do Ruska na služební cestu, aby následně ve svém volném čase pomohl zprostředkovat obchod mezi Podolovou firmou Proton Therapy Development a strategicky významnou ruskou státní zbrojařskou společností Rostěch. Na Rostěch se přitom kvůli ruské anexi Krymu vztahovalo embargo Evropské unie. Stejně jako v případě Podolova čínského angažmá jsou i zde patrné vazby na tajné služby. Dlouholetý šéf Rostěchu byl bývalý agent KGB a dlouholetý známý Vladimíra Putina Sergej Čemezov. Čermezov je na sankčním seznamu USA a EU a nemůže do Česka přicestovat. To ovšem Podolovi s Prymulou nezabránilo, aby odjeli za ním.

Toto jsou dnes mediálně známé skutečnosti. My jsme se na Podolovo podnikání podívali detailněji a ukázalo se, že problémů může být ještě mnohem víc.

 

[wp_ad_camp_2]

 

Spolupracovníci Ivo Rittiga a prezidentovi muži

Ve firmách spojených s Podolou totiž najdeme i jména spolupracovníků člověka, který je nejen Nadačnímu fondu proti korupci dobře známý: předrevolučního pravomocně odsouzeného zloděje rozkrádajícího majetek státní samoobsluhy a porevolučního zákulisního bosse Ivo Rittiga.

Od roku 2000 je Luděk Podola místopředsedou představenstva brněnské společnosti MC Invest a.s., která měla do roku 2015 akcie na majitele a dle svých webových stránek se zabývá distribucí elektřiny, obchodem s pohledávkami, pronájmem nemovitostí nebo výrobou zdravotnických prostředků. Předsedou dozorčí rady MC Investu byl od srpna 2013 do listopadu 2019 právník a bývalý společník advokátní společnosti MSB Legal (dříve Šachta & Partners) Marek Stubley. Ten je znám z mnoha kauz spojených právě s Ivo Rittigem. MC Invest je podle svých webových stránek propojen na další Podolovu společnost Bioster.

Druhou společností propojující Podolu s lidmi spojenými s Ivo Rittigem je pak Vizia a.s. zabývající se pronájmem nemovitostí. V té byl mezi únorem 2008 a červnem 2009 Podola  členem dozorčí rady. Vizia měla toho času sídlo v domě na Praze 5, kde současně sídlili i Šachta & partners, jejíž advokáti Vizii zakládali. O této společnosti se toho mnoho nedozvíme – na webových stránkách nemá téměř nic, kromě nefunkčního odkazu na pozvánku a zápis z valné hromady v roce 2014.

Třetí firmou je Novacento a.s., ve které byl Podola mezi lety 2010-2014 členem představenstva a mezi lety 2014-2019 členem dozorčí rady. I zde se Podola potkal s Markem Stubleym, který byl mezi lety 2013 a 2014 předsedou dozorčí rady Novacenta. Novacento v roce 2010 vlastnila švýcarská společnost ZONAU Gmbh, kterou pro změnu vlastnil další Rittigův spolupracovník, bývalý rozvědčík STB a porevoluční specialista na zakládání offshore společností Peter Kmeť.

O společnosti Novacento se bylo možné před několika lety dočíst v souvislosti s nevýhodnou smlouvou s Prahou 15: městská část pronajala v únoru 2010 (tedy v době, kdy v ní už Podola figuroval) Novacentu plochy na třinácti místních školách a školkách, aby tam tato společnost vzápětí nainstalovala vlastní solární panely a začala vydělávat na výrobě solární elektřiny. Novacento přitom zvítězilo ve výběrovém řízení i přes to, že jiná firma nabídla pro městskou část výhodnější smlouvu. Následně byla podepsána smlouva platná do roku 2035, ze které městská část neuvidí dle slov místních politiků citovaných v médiích v podstatě nic. Novacento naopak získá 38 milionů korun.

Čtvrtou zajímavou společností je Yarea a.s., která se opět zabývala a zabývá převážně pronájmem nemovitostí. V té Podola začal fungovat koncem srpna 2006 jako člen dozorčí rady, ve níž opět seděl i Stubley. Podola následně povýšil a mezi zářím 2008 a červencem 2009 se stal jejím předsedou. Yareu opět zakládal bývalý člen STB Peter Kmeť, aby ji následně převzala společnost Hermiston Development z Panenských ostrovů, řízená Stanislavem Kmeťem. Poté se z Yarei stala neprůhledná akciovka s akciemi na majitele.

 

[wp_ad_camp_2]

 

Jaké nemovitosti Yarea spravovala či spravuje není známo, nicméně o jednom domě víme: jde o dům na adrese Opletalova 23 v centru Prahy naproti pražskému hlavnímu nádraží, ve kterém má Yarea svoje sídlo . Tento dům měl v minulosti velmi zajímavé nájemníky: kromě toho, že si zde výše zmíněný Rittigův komplic z několika kauz Peter Kmeť zřídil konzulát Kyrgystánu, můžeme zmínit třeba spolek Přátelé Miloše Zemana, ve kterém byl předsedou prezidentův kancléř Vratislav Mynář. V tom samém dome měly sídlo i firmy Ene Investment a Famos trading druhého enfant terrible Pražského hradu a spojky na Rusko, Martina Nejedlého. V Opletalově 23 měla rovněž sídlo Strana práv občanů – Zemanovci, za kterou chtěl v roce 2014 Roman Prymula kandidovat. Připomeňme, že Ivo Rittig se k podpoře Miloše Zemana v minulosti take přihlásil.

Pátou společností, ve které se v dozorčí radě mezi květnem a srpnem 2006 potkal přítel plukovníka Prymuly pan Podola s panem Stubleym, je Rezidence – Moravské zahrady a.s.  Mělo jít o luxusní projekt milionářské vesnice v Omicích u Brna, který měl vzniknout na místě bývalého vojenského prostoru a raketové základny. Obrovské bunkry po vojsku měly být přestaveny na garáže pro auta a v oblasti měly vzniknout desítky luxusních vil. Následně se ovšem proti hyperluxusnímu projektu postavili místní občané a celý projekt zkrachoval. Po lidech, kteří projekt předtím hlasitě prosazovali, se rychle slehla zem a společnost Rezidence – Moravské zahrady a.s. přešla pod společnost Gozos inc. sídlící v americkém státě Delaware. Jinak take známém daňovém ráji.

Šestou firmou je již neexistující Elitex services a.s., jejíž nástupnickou společností se stal výše zmíněný MC Invest a.s.. Elitex services původně zajišťovala správu inženýrských sítí v areálu věhlasné strojírenské firmy Elitex Chrastava. Elitex services také sídlila v tajuplném domě v Opletalově 23. Když v roce 2008 vstoupila do likvidace, byli v dozorčí radě této firmě opět Marek Stubley a Luděk Podola.

Sedmou zajímavou společností je Real world s.r.o. z centra Prahy, kterou opět zakládal Petr Kmeť, a která se opět zabývá správou nemovitostí a je plná známých jmen od “Šachtů”. Nechybí Marek Stubley, David Michal ani Karolína Babáková, kteří se rádi v reakci na svou tristní pověst ironicky označují za “vyslance Mordoru”. V současnosti je Luděk Podola jediným vlastníkem této firmy. Aktuálním jednatelem je notář JUDr.Miroslav Novák, který figuroval i ve výše zmíněné společnosti Yarea. Firma Real world se loni neúspěšně soudila u Nejvyššího správního soudu s finančním ředitelstvím o nadměrný odečet daně v hodnotě 1 032 907 korun.

Osmou firmou je Bioster z městyse Veverská Bítýška u Brna, který vyrábí zdravotnický materiál a v jejíž orgánech Podola také sedí. I zde v minulosti působil Rittigův právník Marek Stubley. Na výše zmíněné návštěvě v Rusku, kde Prymula pomohl Podolově firmě, se podepisovaly bilaterání smlouvy právě s touto firmou.

Podola zřejmě nemá kromě Číny a Ruska problém obchodovat i s dalšími autoritativními režimy. Zajímavým objevem je zpráva z roku 2001, která se týká nyní již zrušené společnosti Diesel International, ve které Podola figuroval. Podle ní měl Diesel International režimu  Saddáma Husajna dodat spalovací motory pro lokomotivy iráckých železnic v hodnotě 140 milionů korun. Celý kontrakt měla zprostředkovat nejmenovaná ruská firma, bez které by obchod nemohl vzniknout. Když Diesel International oslovily Hospodářské noviny, aby k transakci získaly nějakou podrobnost, generální ředitel firmy se vyjádřil takto: “Co je vám do toho, co se montujete do našich záležitostí.”

Pokud si tedy výše zjištěné informace a vazby shrneme, nikoho nepřekvapí, že Roman Prymula je velmi oblíbený na Pražském hradě. Miloš Zeman ostatně Prymulovo jmenování schválil naprosto bleskově. Už na úplném začátku epidemie, kdy koronavirus v Česku teprve vystrkoval drápky, Miloš Zeman oznámil, že Prymulovi na podzim za zvládnutí situace udělí řád Bílého lva. Zdá se, že Roman Prymula nakonec vytěží ze současné situace mnohem víc než jenom prezidentský řád.

Zdroj: nfpk.cz

 

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál
32 Komentáře
Řadit dle: nejnovější
Řadit dle: nejstarší Řadit dle: počtu reakci
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře