Hledejte na tadesco.org

Archiv

Nejnovější zprávy

  • Frakce “světového řádu založeného na pravidlech” se vzdala
    Frakce “světového řádu založeného na pravidlech” se vzdala

    Frakce “světového řádu založeného na pravidlech” se vzdala

  • Ministerstvo vnitra chystá zásadní omezení lidských práv
    Ministerstvo vnitra chystá zásadní omezení lidských práv

    Ministerstvo vnitra chystá zásadní omezení lidských práv

  • Dvě reality – energetické “infuze”
    Dvě reality – energetické “infuze”

    Dvě reality – energetické “infuze”

  • 10 překvapivých věcí, které nastanou, přestanete-li jíst cukr
    10 překvapivých věcí, které nastanou, přestanete-li jíst cukr

    10 překvapivých věcí, které nastanou, přestanete-li jíst cukr

Související zprávy

  • Západ pripravuje svet na „extrémne riešenia“, keďže jeho nadvláda sa blíži ku koncu
    Západ pripravuje svet na „extrémne riešenia“, keďže jeho nadvláda sa blíži ku koncu

    Západ pripravuje svet na „extrémne riešenia“, keďže jeho nadvláda sa blíži ku koncu

  • Zprávy dne 13.3.2024
    Zprávy dne 13.3.2024

    Zprávy dne 13.3.2024

  • Putin „elite“ Západu: Váš „ples upírov“ sa blíži ku koncu
    Putin „elite“ Západu: Váš „ples upírov“ sa blíži ku koncu

    Putin „elite“ Západu: Váš „ples upírov“ sa blíži ku koncu

  • Drtivý ruský úder na Oděsu: Zničili největší středisko NATO pro sledování a shromažďování zpravodajských informací
    Drtivý ruský úder na Oděsu: Zničili největší středisko NATO pro sledování a shromažďování zpravodajských informací

    Drtivý ruský úder na Oděsu: Zničili největší středisko NATO pro sledování a shromažďování zpravodajských informací

Satelitní snímky ukazují obrovské hromadění ruských vojenských sil v Arktidě

(CNN) Rusko shromažďuje bezprecedentní vojenskou sílu v Arktidě. V regionu, který je díky klimatu čerstvě bez ledu, testuje své nejnovější zbraně ve snaze zajistit si severní pobřeží a otevřít klíčovou námořní cestu z Asie do Evropy.

Odborníci na zbraně a západní představitelé vyjádřili zvláštní znepokojení nad jednou ruskou „superzbraní“ – torpédem Poseidon 2M39. Vývoj torpéda se rychle rozvíjí, podle několika shodných zpráv ve státních médiích požaduje ruský prezident Vladimir Putin od svého ministra obrany Sergeje Šojgua aktualizaci „klíčové fáze“ testů z února a další testy, které jsou letos naplánovány.

Toto bezpilotní torpédo je poháněno jaderným reaktorem a ruskými designéry navrženo k proplížení se kolem pobřežní obrany – podobně jako v USA – na mořském dně.

Toto zařízení má hlavici s hmotností několika megatun, což podle některých ruských odborníků způsobí radioaktivní vlny, díky nimž by pásy cílového pobřeží byly po celá desetiletí neobyvatelné.

V listopadu Christopher A Ford, tehdejší státní tajemník pro mezinárodní bezpečnost uvedl, že je Poseidon navržen tak, aby „americká pobřežní města zaplavil radioaktivními tsunami.“

[wp_ad_camp_2]

 

VIDEO – Protilodní řízená střela „onyx“ vypuštěná severní flotilou na ostrově Alexandra poblíž arktické „trojstranné“ základny. Zdroj: Ruské ministerstvo obrany: https://cdn.cnn.com/cnn/.e/interactive/html5-video-media/2021/03/30/DESKTOP-ANIM-2.mp4

Odborníci se shodují, že zbraň je „opravdu skutečná“ a již se dokončuje její výroba. Šéf norské zpravodajské služby viceadmirál Nils Andreas Stensønes CNN řekl, že jeho agentura vyhodnotila Poseidon jako „součást nového typu odstrašujících jaderných zbraní”. Jde o strategický systém a jeho misí jsou zaměřené cíle … má dopad daleko za region, ve kterém jej aktuálně testují.“ Stensønes odmítl o dosavadním pokroku torpéda v testování uvést podrobnosti.

Satelitní snímky poskytované společnosti CNN vesmírnou technologickou společností Maxar podrobně popisují ostré a nepřetržité budování ruských vojenských základen a hardwaru na arktickém pobřeží země spolu s podzemními skladovacími zařízeními – budované pravděpodobně pro Poseidon a další nové technologicky vyspělé zbraně. Ruský hardware v severní oblasti zahrnuje bombardéry, trysky MiG31BM a nové radarové systémy poblíž pobřeží Aljašky.

Rusko se vyrovnalo bojovým silám a technice NATO a USA. Americké bombardéry B-1 Lancer umístěné na norské letecké základně Ørland nedávno dokončily mise například ve východním Barentsově moři. Tajná ponorka americké armády Seawolf byla americkými představiteli v srpnu potvrzena jako přítomna v této oblasti.

Vysoký představitel ministerstva zahraničí pro CNN řekl: „Ze strany Rusů v Arktidě jde očividně o vojenskou výzvu“, včetně obnovy starých základen ze studené války a vybudování nových zařízení na poloostrově Kola poblíž města Murmansk. „To má pro USA a jejich spojence důsledky v neposlední řadě proto, že vytváří kapacitu pro projektování moci až do severního Atlantiku,“ uvedl.

Satelitní snímky za posledních pět let ukazují pomalé a metodické posilování letišť a „trojstranných“ základen (s designem podobným trojlístku, natřených v barvách ruské vlajky: červenou, bílou a modrou) na několika místech podél ruského arktického pobřeží. Základny jsou na ruském území součástí legitimní obrany hranic a pobřeží. Američtí představitelé však vyjádřili znepokojení nad tím, že tyto síly by mohly být použity k zajištění kontroly nad oblastmi Arktidy, které jsou de facto zahraničí a brzy budou bez ledu.

[wp_ad_camp_2]

 

„Rusko renovuje letiště a radarová zařízení z doby sovětské éry, staví nové přístavy, vyhledávací a záchranná střediska, buduje flotilu jaderných a konvenčních ledoborců,“ řekl CNN mluvčí Pentagonu, podplukovník Thomas Campbell.

„Rovněž rozšiřuje svou síť raketových systémů pro leteckou a pobřežní obranu, čímž posiluje své schopnosti k přístupu ke klíčovým částem Arktidy,“ dodal.

Campbell zaznamenal nedávné vytvoření síly Quick Reaction Alert (stav připravenosti a rychlé reakce) na dvou arktických letištích – Rogachevo a Anadyr – a jeden loňský pokus na letišti Nagurskoye. Satelitní snímky z 16. března ukazují pravděpodobné MiG31BM v Nagurskoje a znamená novou schopnost ruských tajných vzdušných síl dosáhnout na daleký sever.

High-Tech zbraně jsou v arktické oblasti podle ruských a západních odborníků a představitelů citovaných ve státních médiích pravidelně testovány.

Campbell dodal, že v listopadu Rusko vyhlásilo úspěšnou zkoušku protilodní hypersonické řízené střely „Tsirkon“.

Tsirkon a Poseidon jsou součástí nové generace zbraní slíbené Putinem v roce 2018 jako strategické síly, které v rychle se měnícím světě změní pravidla hry.

V té době Američané příchod nových zbraní ohodnotili jako technologicky nepravděpodobné, přesto se zdá, že se blíží k uskutečnění. Norský předseda zpravodajské služby Stensønes CNN o Tsirkon řekl: „je to nová technologie s hypersonickými rychlostmi, díky nimž je těžké se bránit.“

Ruská státní zpravodajská agentura TASS ve čtvrtek představila “zdroj” z vojenského průmyslového komplexu, který uvedl, že došlo k další úspěšné zkoušce Tsirkon na válečné lodi admirála Gorshkova – všechny čtyři zkušební rakety zasáhly svůj cíl a další pokročilejší testy začnou v květnu nebo červnu.

Mimořádná klimatická situace odstranila mnoho z přirozené obrany Ruska na severu, například ledové stěny, neočekávanou rychlostí. „Tavenina se pohybuje rychleji než vědci před několika lety předpovídali nebo považovali za možné,“ řekl vysoko postavený úředník ministerstva zahraničí. „V nadcházejících desetiletích dojde z hlediska fyzického přístupu k dramatické transformaci.“

Američtí úředníci rovněž vyjádřili znepokojení nad zjevnou snahou Moskvy ovlivnit námořní cestu „Severní mořská cesta“ (Northen Sea Route), která vede z Norska na Aljašku podél severního pobřeží Ruska přes severní Atlantik. „NSR“ potenciálně snižuje časovou délku, která v současné době přepravním kontejnerům z Asie přes Suezský průplav a poté dále do Evropy trvá.

Ruská státní jaderná společnost Rosatom zveřejnila letos v únoru propracované video s tankerem „Christophe de Margerie“ z dronu, který společně s jaderným ledoborcem „50 Let Pobedy“ v zimě poprvé dokončili východní cestu přes Arktidu cestou třemi z šesti arktických moří.

Campbell uvedl, že Rusko se snaží využít NSR jako „hlavní mezinárodní přepravní cestu“, přesto vyjádřil obavy nad pravidly, která se Moskva k používaní této trasy snaží zavést. „Ruské zákony upravující tranzit NSR podle mezinárodního práva překračují ruskou pravomoc,“ uvedl mluvčí Pentagonu.

„Vyžadují, aby každé plavidlo, které projíždí mezinárodními NSR vodami mělo na palubě ruského pilota, který by jej vedl. Rusko se také pokouší vyžadovat, aby zahraniční plavidla před vstupem do NSR získala povolení.“ Vysoký úředník ministerstva zahraničí dodal: „Ruské snahy v trasování po Severním moři jsou zcela jistě snahou stanovit pravidla přepravního provozu, získat de facto ze strany mezinárodního společenství úplný souhlas a poté tvrdit, že tak mají věci fungovat.“

Elizabeth Buchanan, lektorka strategických studií na univerzitě Deakin v Austrálii uvedla, že „základní geografie NSR nadbíhá Rusku, které ztenčující se led vidí po celý rok, což umožňuje jeho komerční využití jakožto dopravní tepny. To by mohlo změnit globální námořní dopravu a s tím i pohyby plus mínus 90% veškerého zboží na světě.“

Představitel ministerstva zahraničí je přesvědčen, že Rusové se pravděpodobně na této trase zajímají o vývoz uhlovodíku – nezbytným pro ekonomiku země, ale také o zdroje, které rychlá tavenina odhalí. Napínání svých vojenských sil na severu by mohlo být snahou vnutit svůj výnos širšímu okolí, uvedl úředník.

„Pokud Rusové testují zbraně a ruší signály GPS, uzavírají vzdušný prostor nebo námořní prostor pro cvičení nebo létají bombardéry nad Arktidou podél vzdušného prostoru spojenců a partnerů, vždy se snaží vyslat zprávu,“ dodal.

[wp_ad_camp_2]

 

Rusko trvá na tom, že jeho motivy jsou mírové a ekonomické

Ruské ministerstvo zahraničí to odmítlo komentovat, přesto Moskva dlouhodobě tvrdí, že cíle v Arktidě jsou ekonomické a mírové.

Dokument politických zástupců Kremlu z března 2020 představil klíčové cíle Ruska v arktické oblasti obsahuje: přes 20% vývozu a 10% HDP. Strategie se zaměřuje na zajištění územní celistvosti Ruska a regionálního míru. Rovněž vyjadřuje potřebu zaručit vysokou životní úroveň a hospodářský růst v regionu, jakož i rozvoj zdrojové základny a NSR jako „globálně konkurenceschopného národního dopravního koridoru“.

Prezident Putin pravidelně vyzdvihuje význam ruské technologické převahy v Arktidě. V listopadu, během odhalení nového ledoborce v Petrohradě řekl: „Je dobře známo, že máme jedinečnou flotilu ledoborců, která zaujímá ve vývoji a studiu arktických území vedoucí pozici. Musíme nadřazenost znovu a znovu potvrzovat, každý den.“

Putin o cvičení ponorek z minulého týdne, při kterém se z polárního ledu vynořily tři ponorky současně, komentoval: „Arktická expedice … nemá v sovětské ani v moderní historii Ruska obdoby.“ Mezi tyto nové zbraně patří i Poseidon 2M39. Plány na výrobu torpéda byly odhaleny ruským generálem, který se o jeho schopnostech zmínil v roce 2015 oháněním se zjevně předem připraveným dokumentem.

Analytici to následně částečně odmítli jako zbraň „papírového tygra“, která měla svou apokalyptickou ničivou schopností vyděsit, ale podle všeho jen klouže kolem současných smluvních požadavků, ale nelze ji úspěšně nasadit. (Papírový tygr je doslovný překlad čínské fráze. Termín odkazuje na něco nebo někoho, kdo se prohlašuje nebo vypadá, že je silný nebo hrozivý, ale je vlastně neúčinný a neschopný. Wikipedie)

Přesto řada vývojových trendů v Arktidě a zprávy z ruských médií – včetně testování až tří ruských ponorek určených k převážení tajné zbraně, která má předpokládanou délku 20 metrů – nyní vedly analytiky k úvahám, že jde o projekt skutečný a aktivní.

Ruská státní zpravodajská agentura RIA Novosti v pondělí uvedla “zdroj”, který tvrdí, že testy na ponorce Belgorod, speciálně vyvinuté pro vyzbrojení torpédem Poseidon, budou dokončeny v září.

Manash Pratim Boruah, expert na ponorky v Jane’s Fighting Ships, řekl: “Skutečnost zbraně je jasná. Můžete vidět vývoj kolem torpéda, který právě probíhá. Existuje velmi vysoká pravděpodobnost, že Poseidon bude testován. Jenže existuje nebezpečí, že hodně znečišťuje i bez hlavice. Jen s jaderným reaktorem uvnitř.“

Boruah uvedl, že některé Rusy uniklé specifikace pro torpédo byly optimistické a pochyboval, že by mohlo dosáhnout rychlosti 100 uzlů (kolem 115 mil za hodinu) s 100MW jaderným reaktorem. Dodal, že při takové rychlosti by bylo pravděpodobně docela snadno detekováno, protože by vytvořilo velký akustický podpis.

„I když spekulace tímto utišíš, je to stále docela nebezpečná zbraň.“ řekl.

Boruah dodal, že výstavba skladišť pro Poseidon, pravděpodobně kolem Olenya Guba na poloostrově Kola, by měla být dokončena příští rok. Vyjádřil také znepokojení nad hyperzvukovou raketou Tsirkon, o které Rusko prohlásilo, že již dvakrát testovali, což by při rychlostech 6 až 7 Machů (nadzvuková rychlost) „rozhodně způsobilo velké škody, aniž by mělo zvlášť velkou hlavici“.

Katarzyna Zysk, profesorka mezinárodních vztahů na státním Norském institutu pro obranná studia uvedla, že Poseidon se vzhledem k úrovni rozvoje infrastruktury a testování ponorek, které torpédo přepravují „stává celkem reálným“. „Je to rozhodně projekt, který bude v budoucnu využíván pro zastrašování při vyjednávání, možná při rozhovorech o kontrole zbraní,“ řekla Zysk. „Ale aby to bylo možné, je nejdíve potřebná věrohodnnost. Toto se zdá být skutečné.“

Stensønes také vyjádřil obavu, že testování takových jaderných zbraní může mít vážné důsledky pro životní prostředí. “Obáváme se ekologicky. To není jen teoretická věc: ve skutečnosti jsme v posledních letech zaznamenali vážné nehody,” uvedl v souvislosti s testováním jaderné rakety Burevestnik, která údajně způsobila v roce 2019 fatální havárii. „Potenciál jaderné kontaminace je přitomen.“

Nick Paton Walsh, CNN

(obrázky ve zdrojovém článku)

Přeložila adri | Zdroj: CNN

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál
32 Komentáře
Řadit dle: nejnovější
Řadit dle: nejstarší Řadit dle: počtu reakci
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře