Hledejte na tadesco.org

Archiv

Nejnovější zprávy

  • Odporný teroristický útok nenechal lidi na celém světě lhostejnými. Dosud vyjádřily soustrast ruskému lidu desítky zemí
    Odporný teroristický útok nenechal lidi na celém světě lhostejnými. Dosud vyjádřily soustrast ruskému lidu desítky zemí

    Odporný teroristický útok nenechal lidi na celém světě lhostejnými. Dosud vyjádřily soustrast ruskému lidu desítky zemí

  • Zprávy dne 22.3.2024
    Zprávy dne 22.3.2024

    Zprávy dne 22.3.2024

  • Američtí zákonodárci se snaží zabránit přerušení financování federální vlády
    Američtí zákonodárci se snaží zabránit přerušení financování federální vlády

    Američtí zákonodárci se snaží zabránit přerušení financování federální vlády

  • Seznamte se s Heidi Aganovou, profesionální dablérkou princezny Kate Middletonové
    Seznamte se s Heidi Aganovou, profesionální dablérkou princezny Kate Middletonové

    Seznamte se s Heidi Aganovou, profesionální dablérkou princezny Kate Middletonové

Související zprávy

  • 10 překvapivých věcí, které nastanou, přestanete-li jíst cukr
    10 překvapivých věcí, které nastanou, přestanete-li jíst cukr

    10 překvapivých věcí, které nastanou, přestanete-li jíst cukr

  • Podvod jménem ptačí chřipka. Válka proti ptákům je pokračováním války proti lidstvu
    Podvod jménem ptačí chřipka. Válka proti ptákům je pokračováním války proti lidstvu

    Podvod jménem ptačí chřipka. Válka proti ptákům je pokračováním války proti lidstvu

  • Škodlivost vakcín proti covidu-19 převažuje nad přínosy, tvrdí studie
    Škodlivost vakcín proti covidu-19 převažuje nad přínosy, tvrdí studie

    Škodlivost vakcín proti covidu-19 převažuje nad přínosy, tvrdí studie

  • Covid už tak nezabíjí, v Evropě včetně Česka přesto začalo umírat nadprůměrně lidí
    Covid už tak nezabíjí, v Evropě včetně Česka přesto začalo umírat nadprůměrně lidí

    Covid už tak nezabíjí, v Evropě včetně Česka přesto začalo umírat nadprůměrně lidí

Vědci uvedli hlavní nebezpečí energetických nápojů

…..na stránkách osudu jsem kdysi psal o velkém nebezpečí “ENERGETICKÝCH “nápojů. Vysmáli se mně, že by je přece nepovolily používat. Zde máte jen malý střípek o jejich nebezpečí. Jestli se mně podaří najít zmiňovaný článek, v blízké době ho zveřejním….

09:54

tm komentuje:

Čistý kofein v kávě právě uvařené, má vlastnosti, o kterých jsem se zmiňoval v článku o kávě. Nejedná se ale o kofein, který je uměle získaný, separovaný a je dán do nějakého energetického nápoje. Jeho vlastnosti sice zachovává, ale nikoliv ty nejdůležitější na hubení toxoplasmy. Ani uměle vyrobený kofein tyto vlastnosti nemá…..

[wp_ad_camp_1]

Vědci uvedli hlavní nebezpečí energetických nápojů

Výzkumnický tým z USA zjistil, že energetické nápoje jsou mnohem nebezpečnější než většina jiných s obsahem kofeinu, informuje Americká kardiologická asociace s odkazem na výsledky výzkumu uveřejněné v Journal of the American Heart Association.

Odborníci dospěli k závěru, že energetické nápoje zvyšují interval QT (známý rovněž jako elektrická systola srdce) v průměru o deset milisekund za dvě hodiny. „Je-li tento interval příliš krátký nebo dlouhý, pak může srdce začít bít nenormálně. A tato arytmie může být životně nebezpečná,” informovali vědci.

Autoři výzkumu, kteří dospěli k těmto závěrům při sledování skupiny dobrovolníků, vyzvali k opatrnosti v užívání energetických nápojů.

Zdroj (1)

[wp_ad_camp_1]

Litevci zakázali dětem energetické nápoje

V Litvě se nesmí prodávat energetické nápoje s vyšším obsahem kofeinu nezletilým. Parlament odhlasoval příslušný zákon ve čtvrtek. K obdobnému kroku by se mohly rozhodnout i další státy. Výrobcům nápojů jako Red Bull nebo Monster by pak nastaly těžké časy.

Děti nejspíš litevským poslancům příliš nepoděkují

Děti nejspíš litevským poslancům příliš nepoděkují,zdroj: Profimedia.cz

Pobaltská země tvrdí, že je vůbec první státem, který podnikl konkrétní kroky k zákazu prodeje těchto nápojů dětem. “Doufáme, že některé státy Evropské unie, které nemají jasný postoj, půjdou litevskou cestou,” sdělil podle webu wsj.com Almantas Kranauskas z litevského ministerstva zdravotnictví.

Litevský zákaz se týká nápojů s obsahem 150 miligramů kofeinu na litr a nápojů obsahujících některé jiné povzbudivé látky. Kromě prodeje těchto výrobků nezletilým zakazuje nový zákon také tyto nápoje dětem a mládeži kupovat.

Krok by mohl dodat odvahu stoupencům podobné legislativy, kteří tvrdí, že mladí lidé mají sklon vyhledávat tyto nápoje. Podle studie, kterou loni zadal Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), tyto nápoje pije 68 procent evropské mládeže od deseti do 18 let.

Znepokojení ohledně zdravotních účinků těchto nápojů vyjádřila Evropská komise. Velká Británie bude po společnostech brzy vyžadovat, aby označovaly nápoje s více než 150 miligramy kofeinu na litr. K přísnější kontrole energetických nápojů vyzvaly německé úřady na ochranu spotřebitele.

Výrobci považují podobné kampaně za nespravedlivé. Dětem prý nápoje cíleně nenabízí. Jejich výrobky údajně obvykle obsahují kolem deseti miligramů kofeinu na zhruba 29 mililitrů, tedy zhruba polovinu toho co větší káva z kavárenského řetězce.

Energetické drinky jsou jednou z nejrychleji rostoucích kategorií mezi nápoji. Tržby z jejich prodeje po celém světě podle společnosti pro průzkum trhu Euromonitor v poslední dekádě stouply na více než čtyřnásobek. Jenom loni se zvýšily o 6,8 procenta na 27,5 miliardy USD. Největší podíl na světovém trhu má s více než 31 procenty rakouský Red Bull, následován firmou Monster Beverage z Kalifornie.

Litva má tři miliony obyvatel. Není jasné, do jaké míry by její příklad mohly následovat jiné úřady. Na větších trzích totiž snahy zakázat prodej nezletilým obvykle selhávají, píše WSJ.

Zdroj (1)

[wp_ad_camp_1]

 

Energetické nápoje: kocovina i bez alkoholu

Oblíbené energy drinky mají v podstatě dvě skupiny uživatelů – jedni ho pijí, aby vydrželi pracovat či studovat, druzí, aby se vydrželi bavit.

Energetické nápoje, tedy nealko pití zvyšující fyzickou aktivitu a dodávající energii, působí na každého jinak. Redaktorka nejmenovaného serveru se pochlubila zkušeností, kdy do sebe vyklopila tři energy drinky a strávila cca 18 hodin v rauši a několik dalších hodin v kocovině horší než opilecké. Pro někoho představují poslední pomoc při boji proti migréně – tabletku proti bolesti zapít energetickým nápojem. Tato metoda je samozřejmě nevhodná, ale prý velmi oblíbená.

Ovšem poté, co jsem vyzkoušela, co se mnou udělá konzumace dvou čistých energy drinků a slabého alkoholového nápoje, bych ji nikdy neriskla. Ke své zkušenosti jsem přišla vlivem roztržitosti, zapomnětlivosti a vlastní lenosti koupit si normální pití…

Kouzelný lektvar

Někdo tvrdí, že energy drinky jsou neškodné, druzí je považují za jedy. Co v nich najdeme:

  • Kofein – oblíbený stimulátor. V jedné plechovce (i té mini plastové lahvičce) ho najdete tolik, jako v minimálně jedné kávě.
  • Cukr
    – dávky cukru jsou tu doslova koňské…. Společně s kofeinem nádherně působí proti únavě, vystřelí vaši hladinu energie k závratným výšinám, ovšem když účinek pomine, nastává neméně výrazný propad.
  • L-carnitin
    – zlepšuje činnost srdce a vylepšuje fyzický výkon.
  • Taurin – ovlivňuje příznivě činnost mozku, optimalizuje nervový přenos, cítíme se svěže.
  • Guarana – přírodní stimulátor odstraňuje pocit únavy a vyčerpanosti, podporuje činnost srdce, společně s kofeinem je to však příliš silná dávka – je tu riziko bušení srdce.
  • Lecitin – neškodná látka, jež „pouze“ pomáhá zlepšovat činnost centrálního nervového systému.
  • Maté, Ilex paraguarensis, schizandra – tyto další látky mohou snižovat pocit únavy, zvyšovat výkon a zároveň mírnit pocity hladu.

S alkoholem se nekamarádí

Na kombinaci energetických a alkoholických nápojů  pozor, bušení a bolest srdce si přivodíte raz dva – a to není ani příjemné, ani bezpečné. Opatrně a  také s mírou – předávkování může v ojedinělých případech mých za následek srdeční arytmii či dokonce smrt. V Dánsku a Francii jsou tyto nápoje považovány za léčiva a lze je tam koupit pouze v lékárnách.

Alkoholu se však určitě vyhněte, riziko všech případných potíží se pak velmi zvyšuje. Může za to spojení alkoholu a kofeinu či guarany, což jsou látky, jež mají velmi podobné účinky.

V lepším případě to odnesete mnohem horší kocovinou, bolestí hlavy a únavou. Ta je však patrná i u těch, kdo sice energy drinky nekombinují s alkoholovými dýchánky, ale pouze jim velmi často holdují. Nejedná se přímo o návykové látky, ale tělo citlivějších jedinců si na ně zvykne snadno. V mezidobí si tělo vybírá daň ve formě únavy, jež je způsobena neustálým „túrováním unaveného těla”. Nejlepší regenerace a nabrání sil je prostě odpočinek. S tím ani energy nápoj nic nenadělá.

To jsem tedy dopadla

Energy drinky mají dvě hlavní skupiny uživatelů – ty, jež jej „zneužívají“ pro zábavu (diskotéky, mejdany) a ty, již jej „zneužívají“ ze zoufalství (studenti, těžce pracující).

Čekal mě tehdy poměrně náročný den… Jak jsem dopadla?

  • 10 hodin
    – na ex první energy drink (shot)
    Nejprve necítím vůbec nic, okolo 12 hodiny pociťuji nervozitu – kterou bych třeba cítila i tak –, ale taky lehkou bolest na hrudi a bušení srdce. Přemýšlím, jestli až mě klepne, mě někdo v metru sebere…
  • 13–14 hodin
    – po troškách upitý druhý energy drink (shot) – a to jen proto, že ho mám prostě v kabelce a nemám chuť se plahočit koupit si jakékoliv jiné pití.
    Necítím žádnou změnu, jen mi je nějak zima… ale kdoví, třeba je to tím, že jsem nechala doma svetr.
  • 16 hodin
    – piju lehký alkoholový nápoj – na ty energy shoty jsem úplně zapomněla…
    Necítím se opile, i když bych asi měla, energy drinky tento pocit opilosti lehce maskují, cítím se báječně.
  • 18 hodin
    – připadám si „sjetá“… nejistá, leč veselá. Nálada, jež se hodí do baru, ale ne do domácnosti. Cítím zrychlený tep. Souvislost s energy shoty mi začíná docházet a nadávám si do hloupých hus…
  • 19 – 20 hodin
    – neschopnost usnout.
  • 23 hodin
    – žízeň – ale strašná… energy drinky, tedy kofein v kombinaci s alkoholem, odvádějí z těla vodu…cítím to na vlastní kůži.
  • 6 hodin
    – kocovina jako blázen, hlava mě sice nebolí, ale otupělost, neskutečná únava a žaludeční nevolnost. Žaludek se během dne trochu uklidní, ale pocit „oblbnutí“ přetrvává až do večera.

Závěr? Až budu mít příště náročný den, přežiju ho sama se sebou.

Takže energetické nápoje ano – ale jen výjimečně. Pokud máte své tělo rádi, odpusťte si je úplně.

A kdo by se měl energy drinkům určitě vyhnout?

  • Lidé citliví na kofein
  • Lidé se srdečními problémy
  • Cukrovkáři
  • Těhotné a kojící ženy

Pijete energetické nápoje? A co s vámi dělá? Můžete napsat dole v diskuzi Vaše zkušenosti

Zdroj (1)

[wp_ad_camp_1]
Líbil se vám článek? Pošlete ho dál
5 Komentáře
Řadit dle: nejnovější
Řadit dle: nejstarší Řadit dle: počtu reakci
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře