Hledejte na tadesco.org

Archiv

Nejnovější zprávy

  • Rekordní přechody nelegálních migrantů zvyšují tlak na potápějícího se britského premiéra
    Rekordní přechody nelegálních migrantů zvyšují tlak na potápějícího se britského premiéra

    Rekordní přechody nelegálních migrantů zvyšují tlak na potápějícího se britského premiéra

  • Bílé klobouky naznačují, že loď Dali byla v době srážky bez posádky
    Bílé klobouky naznačují, že loď Dali byla v době srážky bez posádky

    Bílé klobouky naznačují, že loď Dali byla v době srážky bez posádky

  • Zprávy dne 27.3.2024
    Zprávy dne 27.3.2024

    Zprávy dne 27.3.2024

  • Narušení zasedání RB OSN o Jugoslávii ze strany Francie je pobuřující
    Narušení zasedání RB OSN o Jugoslávii ze strany Francie je pobuřující

    Narušení zasedání RB OSN o Jugoslávii ze strany Francie je pobuřující

Související zprávy

  • Vtip, co není vtipem. Prosíme všechny očkované….
    Vtip, co není vtipem. Prosíme všechny očkované….

    Vtip, co není vtipem. Prosíme všechny očkované….

  • Zprávy od meldy 17.Q5.2Q21
    Zprávy od meldy 17.Q5.2Q21

    Zprávy od meldy 17.Q5.2Q21

  • Vtip, co není vtipem
    Vtip, co není vtipem

    Vtip, co není vtipem

  • Čo by ste mali vedieť o politike, alebo raz nám bude dobre…
    Čo by ste mali vedieť o politike, alebo raz nám bude dobre…

    Čo by ste mali vedieť o politike, alebo raz nám bude dobre…

Nedozírné následky kontaminovaných vajec z Holandska a z jiných evropských zemí

…..máte děti které mají rádi piškoty? V tomto případě si je budete muset dělat doma, abyste nevědomě neotrávili Vaše miláčky. Aféra kontaminovaných vajec nabírá obludné rozměry po celé EU. Nyní po prasknutí skandálu se budou prodejci vajec “asi” snažit udat nevyhovující produkty do firem zpracovávající vejce ve velkém. Pozor také na cukrářské výrobky. Týká se i masa ze slepic….

00:54

Kontaminovaná vejce a maso se nachází pomalu v celé EU. Je nutné aby se jednotlivci chránili a nekupovali v supermarketech vajíčka, nikdo stejně neví odkud přicházejí. Razítka jsou sice pěkná věc, ale moc bych jim v dnešní době nevěřil. Nejlepší je mít svého soukromníka a používat pouze jeho vejce zeleninu maso a ovoce…..

[wp_ad_camp_1]

Situácia je vážna: Holandské vajcia kontaminované fipronilom sa nachádzajú už aj na Slovensku

Slovenskí veterinárni inšpektori sú už priamo na mieste vo Vrbovom a vykonávajú kontrolu

Vajcia pôvodom z Holandska kontaminované pesticídom fipronil sa nachádzajú už aj na Slovensku. Objavili ich inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR vo veľkosklade pre gastronomické zariadenia vo Vrbovom. Išlo o 24 balení uvarených a ošúpaných vajec dodaných do SR z Holandska cez viacero krajín. Informovala o tom Zuzana Peiger Ačjaková z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Ilustračné foto

Vajcia obsahujúce rezíduá pesticídu vyviezli najprv z Holandska do firiem v Nemecku, kde ich spracovali. Hotové výrobky, uvarené a ošúpané vajcia boli dodané firme do Rakúska. Z rakúskej firmy prišla ich dodávka do veľkoskladu pre gastronomické zariadenia vo Vrbovom. Rakúsky dodávateľ už odštartoval proces sťahovania.

“V tomto prípade sa absolútne potvrdilo, že čerstvosť je kritérium, na ktoré by mali spotrebitelia prihliadať. Hovorí totiž o kvalite výrobku. Rozhodne o nej nemôže byť ani reči pri uvarených a ošúpaných vajcia z Holandska alebo hlbokozmrazenom kuracom mäse z Brazílie. Znova vyzývam všetkých slovenských spotrebiteľov, aby sa nielen v obchodoch, ale aj v reštauráciách a hoteloch pýtali na pôvod surovín. Slovenské potraviny sú pod prísnou kontrolou našej veterinárnej správy od poľa až po regál,” zdôraznila ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS).

[wp_ad_camp_1]

Slovenskí veterinárni inšpektori sú už priamo na mieste vo Vrbovom a vykonávajú kontrolu, aby zistili, či bol dodržaný proces sťahovania. Zároveň preverujú distribučný zoznam, do ktorých prevádzok boli uvarené a ošúpané vajcia dodané. ŠVPS už informovala aj Úrad verejného zdravotníctva.

Slovensko získalo informáciu o vajciach s rezíduami pesticídu fipronil pochádzajúcich z holandských fariem prostredníctvom systému rýchleho varovania. Rezíduá našli kontrolóri už počas laboratórneho testovania v Nemecku, Belgicku, Spojenom kráľovstve, Francúzsku, Švajčiarsku, ale aj v Hongkongu.

Kontrolné orgány zistili nepovolené látky u producentov používajúcich prostriedok na ošetrenie sliepok proti parazitom s názvom DEGA 16. Výrobca do inak schváleného prípravku na ošetrovanie hydiny nelegálne pridával látku fipronil. Prípravok DEGA 16 používajú v Holandsku, Francúzsku, Taliansku, Nemecku, ale aj v susednom Poľsku. Kontaminované nie sú všetky šarže, kontroly stále pokračujú. Analýzam podrobili aj iné prípravky používané na dotknutých farmách. Nelegálne pridávaný fipronil zistili taktiež v doplnku krmiva s názvom Copper Boost.

Ako správne nakupovať vajcia sa spotrebitelia podľa MPRV dozvedia na webovom sídle agrorezortu www.mpsr.sk.

Zdroj (1)

[wp_ad_camp_1]

 

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál
4 Komentáře
Řadit dle: nejnovější
Řadit dle: nejstarší Řadit dle: počtu reakci
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře