Hledejte na tadesco.org

Archiv

Nejnovější zprávy

  • Rekordní přechody nelegálních migrantů zvyšují tlak na potápějícího se britského premiéra
    Rekordní přechody nelegálních migrantů zvyšují tlak na potápějícího se britského premiéra

    Rekordní přechody nelegálních migrantů zvyšují tlak na potápějícího se britského premiéra

  • Bílé klobouky naznačují, že loď Dali byla v době srážky bez posádky
    Bílé klobouky naznačují, že loď Dali byla v době srážky bez posádky

    Bílé klobouky naznačují, že loď Dali byla v době srážky bez posádky

  • Zprávy dne 27.3.2024
    Zprávy dne 27.3.2024

    Zprávy dne 27.3.2024

  • Narušení zasedání RB OSN o Jugoslávii ze strany Francie je pobuřující
    Narušení zasedání RB OSN o Jugoslávii ze strany Francie je pobuřující

    Narušení zasedání RB OSN o Jugoslávii ze strany Francie je pobuřující

Související zprávy

  • Seznamte se s Heidi Aganovou, profesionální dablérkou princezny Kate Middletonové
    Seznamte se s Heidi Aganovou, profesionální dablérkou princezny Kate Middletonové

    Seznamte se s Heidi Aganovou, profesionální dablérkou princezny Kate Middletonové

  • Dvě reality – energetické “infuze”
    Dvě reality – energetické “infuze”

    Dvě reality – energetické “infuze”

  • Dvě reality – deprogramování klonů
    Dvě reality – deprogramování klonů

    Dvě reality – deprogramování klonů

  • Vítejte ve Vesmírném chrámu, kde se napijeme ze Zlatého Grálu, aby konečně mohl započít Zlatý věk
    Vítejte ve Vesmírném chrámu, kde se napijeme ze Zlatého Grálu, aby konečně mohl započít Zlatý věk

    Vítejte ve Vesmírném chrámu, kde se napijeme ze Zlatého Grálu, aby konečně mohl započít Zlatý věk

V Arktidě je nezvyklé vedro. Anomálie mezi anomáliemi, diví se vědci

Zatímco Evropa se klepe zimou, v Arktidě je pro změnu neobvykle teplo. V neděli v Grónsku naměřili dokonce šest stupňů nad nulou. Meteorologové upozorňují, že led kolem severního pólu znepokojujícím tempem ubývá, a to v době, kdy by měl naopak tloustnout.
[wp_ad_camp_2]

„Na únor, kdy je tam permanentně tma, je to něco naprosto neobvyklého,“ komentovala počasí v Arktidě pro stanici Deutsche Welle klimatoložka Ruth Mottramová. „Teploty v tomto ročním období nikdy nebyly tak vysoké,“ dodala expertka z Dánského meteorologického institutu, která dlouhodobě mapuje průměrné teploty v Arktidě.

V neděli 25. února na mysu Morrise Jesupa na severu Grónska naměřili šest stupňů nad nulou. Na nejseverněji položené meteorologické stanici světa se tak rtuť teploměruv posledních dnech vyšplhala výš než v Londýně nebo Curychu. Vědci upozorňují, že mrazivé počasí v Evropěvyvolala právě alarmující vlna teplého vzduchu v Arktidě.

Teploty v Arktidě sice nepřekonaly dříve zaznamenané rekordy, ale trvaly až deset dní. Podobné teplotní výkyvy tu přitom v minulosti trvaly jen na několik hodin. „Prudké výkyvy teploty jsou normální součástí proměnlivosti počasí, neobvyklé na tom ovšem je to, že trvají tak dlouho,“ všímá si Mottramová, podle níž podobně vysoké teploty nezažila Arktida od 50. let minulého století.

[wp_ad_camp_2]

Grónsko letos zažilo již 61 hodin bez mrazů, což je až třikrát více než v předešlých letech. Na Sibiři se rtuť teploměru vyhoupla až o 35 stupňů Celsia nad historický průměr a v Beringově moři během pouhých dní roztála třetina ledu. Vědci se obávají naplnění nejhorších předpovědí klimatických změn.

„Jde o anomálii mezi anomáliemi… ukazuje to, že jak stále pokoušíme rozzuřené zvíře, jímž je naše klima, jsou v záloze i další překvapení,“ svěřil se listu The Guardian Michael Mann z univerzity v Pensylvánii.

Ačkoliv může jít jen o ojedinělou událost, panují obavy, že globální oteplování narušuje polární vír, tedy prudký vítr, který udržuje v Arktidě zimutím, že odklání jiné vzdušné masy. Vír je závislý na teplotních rozdílech v Arktidě a v oblastech s mírných podnebím.„Arktida byla vždy považována za ukazatel oteplování, které způsobují lidé. A vysílá jasné varování,“ dodává expert.

Tyto rozdíly se však snižují, protože severní pól se v současné době otepluje rychleji než ostatní místa na Zemi. Zatímco průměrná teplota se na Zemi zvýšila o jeden stupeň, v Arktidě je to až o tři stupně. Podle některých vědců se polární vír stává méně stabilní, nasává více teplého vzduchu a chladnější fronty, které nyní zažívá Británie nebo severní Evropa, žene jinam.

Podle odborníků tak s oteplováním Arktidy můžeme v příštích letech očekávat i bezprecedentní meteorologické jevy. „Tyto teplotní jevy bez pochyby způsobí potíže lidem i přírodě. Posuny sněhu a deště, tání a námrazy vytvoří na zemi ledový povrch, například pro zvířata tak bude těžké najít potravu,“ tvrdí dánský meteorolog Jesper Theilgaard.

[wp_ad_camp_2]

Někteří odborníci ale zároveň upozorňují, že přisuzovat podobným teplotním výkyvům větší význam je zatím předčasné.

Sibiřský medvěd kráčí Evropou

Současná vlna mrazů, která si v různých zemích vysloužila mediální přezdívky jako „Beast from the East“ (Bestie z Východu), „sibiřský medvěd“ či „sněžné dělo“, dál trápí Evropu.

Britští hasiči museli v noci vyprošťovat auta uvázlá na zasněžených silnicích a řešit mnoho dopravních nehod. Mrzne také ve Francii, která si ale podle tamních meteorologů to nejhorší odbyla už v úterý. Jih země se potýká se sněhem a náledím. V Irsku začal platit nejvyšší možný stupeň výstrahy před extrémním počasím. Tamní meteorologové očekávají silnou zimní bouři.

Podobně jako v úterý nastaly komplikace v pozemní i letecké dopravě. Na největším londýnském letišti Heathrow bylo ve středu zrušeno přes 100 letů. Na letišti ve skotském Glasgowě je úplně pozastaven provoz, podobně jako na letišti London City na východě britské metropole, z nějž byl zrušen jeden spoj do Prahy a jeden z české metropole do Londýna.Další vydatné sněžení dorazilo do částí Skotska, severní, jižní a jihovýchodní Angliei Londýna. V některých oblastech má napadnout dohromady až 40 centimetrů sněhu. Úřady varovaly řidiče, aby pokud možno nevyjížděli.

[wp_ad_camp_2]

Zpoždění letů i rušení spojů hlásí kvůli záplavě sněhu hlásí i letiště i v irském Dublinu. Například letecká společnost Ryanair uvedla, že ruší všechny lety z a na toto letiště.

Mráz dál svírá i Německo. Teplota na pobřeží Baltského moře klesla v noci až k minus 20 stupňům, stejnou teplotu naměřili i v Krušnohoří. Na nejvyšší hoře Německa Zugspitze rtuť teploměru klesla dokonce k 24 stupňům pod nulou, úterní rekord tak ale nepadl, informovala agentura DPA. Komplikace v dopravě hlášeny nejsou.

[wp_ad_camp_2]

Zdroj: 1

 

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál
1 Komentář
Řadit dle: nejnovější
Řadit dle: nejstarší Řadit dle: počtu reakci
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře