Hledejte na tadesco.org

Archiv

Nejnovější zprávy

  • Chazarská mafie plánuje na 8. dubna holocaust; bude zastavena
    Chazarská mafie plánuje na 8. dubna holocaust; bude zastavena

    Chazarská mafie plánuje na 8. dubna holocaust; bude zastavena

  • Bílé klobouky naznačují, že loď Dali byla v době srážky bez posádky
    Bílé klobouky naznačují, že loď Dali byla v době srážky bez posádky

    Bílé klobouky naznačují, že loď Dali byla v době srážky bez posádky

  • Zprávy dne 27.3.2024
    Zprávy dne 27.3.2024

    Zprávy dne 27.3.2024

  • Narušení zasedání RB OSN o Jugoslávii ze strany Francie je pobuřující
    Narušení zasedání RB OSN o Jugoslávii ze strany Francie je pobuřující

    Narušení zasedání RB OSN o Jugoslávii ze strany Francie je pobuřující

  • Stovky zemědělců protestují před sídlem Evropské komise
    Stovky zemědělců protestují před sídlem Evropské komise

    Stovky zemědělců protestují před sídlem Evropské komise

Související zprávy

  • Seznamte se s Heidi Aganovou, profesionální dablérkou princezny Kate Middletonové
    Seznamte se s Heidi Aganovou, profesionální dablérkou princezny Kate Middletonové

    Seznamte se s Heidi Aganovou, profesionální dablérkou princezny Kate Middletonové

  • Ve Velké pyramidě v Gíze byla objevena skrytá chodba
    Ve Velké pyramidě v Gíze byla objevena skrytá chodba

    Ve Velké pyramidě v Gíze byla objevena skrytá chodba

  • Fraktální matrice: Jak vzniká realita v Matrixu a kdo ji vytváří?
    Fraktální matrice: Jak vzniká realita v Matrixu a kdo ji vytváří?

    Fraktální matrice: Jak vzniká realita v Matrixu a kdo ji vytváří?

  • Kauza Mgr. David Šubík vs. Manipulátoři.cz aneb Chceš vidět manipulátora naživo?
    Kauza Mgr. David Šubík vs. Manipulátoři.cz aneb Chceš vidět manipulátora naživo?

    Kauza Mgr. David Šubík vs. Manipulátoři.cz aneb Chceš vidět manipulátora naživo?

Andre Vltchek: Uvažovali jste někdy o možnosti, že téměř vše, co vám o světě říkají západní média, je lež a výmysl?

Uvažovali jste někdy o možnosti, že téměř všechno, co vám o světě říkají západní média, je lež a výmysl?
Jsem si jist, že ano – a zvláště v poslední době – kdy se pomatenost západní propagandy stává stále očividnější.
Jestliže žijete v Evropě či Severní Americe, jste otravováni lžemi o Kubě, Venezuele, Rusku, Číně, Severní Koreji – a ano, také o Íránu.
Právě jsem se vrátil z Teheránu, města se slavnou historií i kulturou. Města, přeplněného muzei, divadly, neuvěřitelně skvěle udržovanými parky, které jsou vyzdobeny moderními sochařskými díly. Je to město s moderní a státem financovanou veřejnou dopravou, kombinující high tech metro, ekologickou dopravu autobusovou a předměstské vlaky. I město vysokých stromů a tichých náměstí, elegantních kaváren a nesmírně vzdělaných a laskavých lidí.
Město, které by mohlo být zcela právem zařazeno do seznamu 10 nejpozoruhodnějích měst světa, kdyby ovšem nebylo hlavním městem země, kterou se Západ snaží zruinovat. Nejdříve nespravedlivými i nezdůvodněnými sankcemi – a pak, kdo ví – možná i vojenskou invazí.

[wp_ad_camp_2]

Co většina západních lidí o Íránu ví? Co se o něm ze svých médií dověděli?
Mám za to, že ten obraz je takovýto: Jde o radikální muslimskou zemi, něco jako je radikální šiitská Saudská Arábie. JEMOMŽE HORŠÍ. Dokonce mnohem horší, protože Saudská Arábie je nejbližším arabským spojencem Londýna i Washingtonu a proto na ní nesmí být snítko. A to bez ohledu na to, jaké barbarství se z této země do světa šíří.
Ti, kteří znají např. saudskoarabskou Džiddu i Teherán, by se srovnání těchto dvou měst s chutí zasmáli. Saudská Arábie je i se svou polokolonií Bahrainem bez ohledu na své bohatství z ropy nejméně soucítícím společenstvím na planetě, v němž na odiv vystavovanému bohatství šlape vždy na paty nejhlubší bída.
Zatímco Írán je ve své podstatě zemí socialistickou. Je internacionalistický a plně solidární s mnoha utlačovanými zeměmi planety. A to nejen se Sýrií, Jemenem a Palestínou, ale též s Kubou, Venezuelou a dalšími.
Že jste o tom nevěděli? Žádný div. Nebyla nikdy snaha vám to sdělit.
Což platí i o iránském společenském systému, který je zcela jasně socialistický. Je zde bezplatné školství a zdravotní péče, státem financovaná veřejná doprava a kultura, do značné míry silná vláda a přinejmenším alespoň částečně – centrální plánování.
Bez ohledu na nespravedlivé západní sankce, uvalované na Írán jen s několika málo přerušeními, činí íránská vláda vše možné i nemožné, aby se o své občany postarala. A bez ohledu na utrpení, které jsou Íránci v důsledku sankcí snášet, nepodvádí a nekradou.
Většina návštěvníků Íránu nerozumí složité místní měně – a já nejsem výjimkou. Jednoduše dám taxikáři či vrchnímu svoji peněženku – a oni si z ní prostě vezmou, kolik jim za jejich službu patří. A jak jsem se se svými íránskými kolegy shodl, je ona vybraná částka vždy férová.

[wp_ad_camp_2]

Jistě. Řekli vám “jak náboženský Írán je.” Ale pozor! Na rozdíl od Saudské Arábie nebo Indonézie, nemává se zde vírou jako praporem a také se vám ta víra nestrká před obličej. V Íránu je víra cosi vnitřního, co se vyjadřuje pokorně a bez hluku. A většina žen si přikrývá své vlasy jen ze třetiny či čtvrtiny, takže většina vlasů zůstává odkrytá.
Zvláštní to věc. Kdykoli přijedu do Íránu, zmocní se mě podivné puzení. Vykřiknout do celého světa. Přijeďte do této země a poznáte něco extra. Írán není div světa, ale je reálný. Reálný je zde život i lidé. Díky své kultuře a historii ti lidé jaksi vědí, jak oddělit drahé kameny od šuntu, čisté myšlení od propagandy, laciný kapitalizmus od velké snahy zlepšit svět. A jestliže mi nevěříte, běžte se podívat na jejich filmy Jsou to klenoty jeden vedle druhého.
Což je zřejmě právě ten důvod, pro který chce Západ Írán nejdříve zruinovat – a pak totálně zničit. Írán je totiž pro Západ “nebezpečný.” A je smrtelně nebezpečný pro imperialistické uspořádání světa. Stejně jako Čína, Rusko, Kuba, Venezuela a Bolivie.
Zruinovat Írán však nebude snadné, ba dá se říct, že až skoro nemožné. Íránci jsou hrdí, rozhodní a silní. A Írán též není všemi opuštěn. A dokonce i sousedé Íránu – Turecko a Pakistán – otáčejí v poslední době kormidlo své politiky dál a dál od Západu.
Ale nevěřte všemu, co píši. Prostě sem přijeďte a uvidíte. Anebo se zeptejte lidí, co v Íránu byli, a poslouchejte je. Je to země, která má za sebou 7 000 let skvělé historie. A namísto, abyste ji bombardovali, čtěte její básníky, sledujte její filmy a učte se z jejího internacionalistického postoje. A teprve pak rozhodněte, zda je Írán skutečně váš nepřítel, anebo váš vzácný druh.
(Andre Vltchek je americký filozof, romanopisec, filmař a investigativní žurnalista. Psal o válkách a konfliktech v řadě zemí a je autorem řady knih různých žánrů).
Líbil se vám článek? Pošlete ho dál
5 Komentáře
Řadit dle: nejnovější
Řadit dle: nejstarší Řadit dle: počtu reakci
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře