Hledejte na tadesco.org

Archiv

Nejnovější zprávy

  • Chazarská mafie plánuje na 8. dubna holocaust; bude zastavena
    Chazarská mafie plánuje na 8. dubna holocaust; bude zastavena

    Chazarská mafie plánuje na 8. dubna holocaust; bude zastavena

  • Bílé klobouky naznačují, že loď Dali byla v době srážky bez posádky
    Bílé klobouky naznačují, že loď Dali byla v době srážky bez posádky

    Bílé klobouky naznačují, že loď Dali byla v době srážky bez posádky

  • Zprávy dne 27.3.2024
    Zprávy dne 27.3.2024

    Zprávy dne 27.3.2024

  • Narušení zasedání RB OSN o Jugoslávii ze strany Francie je pobuřující
    Narušení zasedání RB OSN o Jugoslávii ze strany Francie je pobuřující

    Narušení zasedání RB OSN o Jugoslávii ze strany Francie je pobuřující

  • Stovky zemědělců protestují před sídlem Evropské komise
    Stovky zemědělců protestují před sídlem Evropské komise

    Stovky zemědělců protestují před sídlem Evropské komise

Související zprávy

  • Vtip, co není vtipem. Prosíme všechny očkované….
    Vtip, co není vtipem. Prosíme všechny očkované….

    Vtip, co není vtipem. Prosíme všechny očkované….

  • Zprávy od meldy 17.Q5.2Q21
    Zprávy od meldy 17.Q5.2Q21

    Zprávy od meldy 17.Q5.2Q21

  • Vtip, co není vtipem
    Vtip, co není vtipem

    Vtip, co není vtipem

  • Čo by ste mali vedieť o politike, alebo raz nám bude dobre…
    Čo by ste mali vedieť o politike, alebo raz nám bude dobre…

    Čo by ste mali vedieť o politike, alebo raz nám bude dobre…

Ekolog: Lidem v Čechách je životní prostředí úplně jedno. Máme se příliš dobře. Chápou to, jen když stát dává dotace

ROZHOVOR Je to velký průšvih? Je. O tom, že si americký prezident Donald Trump zaslouží kritiku celého světa, nepochybuje ekolog Milan Orálek. „Tohle je populistické rozhodnutí: my Američané se budeme mít lépe bez ohledu na to, jak to dopadne s planetou, jako by se jich ovzduší netýkalo a oteplování se netýkalo USA. Je to hloupost,“ reaguje na odstoupení Spojených států amerických od Pařížské dohody o změnách klimatu. Ekolog upozorňuje na změny v hodnotovém žebříčků Čechů, kdy je problematika znečištění životního prostředí všem už v podstatě jedno. Tedy pokud lidé nedostanou například kotlíkové dotace.

[wp_ad_camp_1]

Ekolog: Lidem v Čechách je životní prostředí úplně jedno. Máme se příliš dobře. Chápou to, jen když stát dává dotace

V roce 2015 podepsalo Pařížskou dohodu o změnách klimatu 195 zemí. Dohoda je prezentovaná jako naprostý převrat v boji proti klimatickým změnám a teď, jak avizoval americký prezident Donald Trump, od ní druhý největší globální znečišťovatel odstoupí. Je to velký průšvih?

Je to velký průšvih. Když nejmocnější, nejbohatší země světa od takové smlouvy odstoupí, je to problém pro všechny. Smlouva je také o solidaritě, kdy vyvinutější a bohatší země, aby dosáhly zlepšení klimatu a tzv. ochlazení zeměkoule, musejí přispět. Američané byli významným přispěvatelem a jsou po Číně druhý největší znečišťovatel. Bude pokračovat a pravděpodobně se zvyšovat znečišťování a budou chybět prostředky. Angela Merkelová zlomila nad Trumpem hůl. On si mele svoje, z podivného byznysu se dostal do politiky, a než narazí, nadělá spoustu škody. Negativní ohlasy jsou slyšet sice všude, ale zatím nikdo nedokáže říct, jaký to bude mít dopad. Je to ale krátkozraké a hloupé. Globální oteplování existuje a něco se s tím dělat musí. Vidíme, jak se rozpadá Antarktida.

Jeho heslem i v této oblasti bylo „Amerika na prvním místě“. Podle Trumpa klimatická dohoda poškozovala americké hospodářství. Prezident chce naopak podporovat těžbu uhlí a ropy. Zároveň, jak jste už zmínil, se měl Washington spolu s ostatními ekonomickými lídry podílet na finanční pomoci chudým státům, které bojují s dopady klimatických změn. Tato pomoc se měla od roku 2020 každoročně udržovat na částce 100 miliard dolarů. Když vezmete tyto argumenty, zaslouží si Trump kritiku celého světa?

Zaslouží, určitě a hlavně těch států, které jim věřily. Rozvojové státy měly být podpořeny, vždyť od nich naopak Spojené státy získávají lacině suroviny.

I když teď největší globální hráči tvrdí, že nemají důvod na svém stanovisku dodržení dohody nic měnit, mohla by nastat řetězová reakce?

Některé státy rozhodnutí amerického prezidenta ovlivní, hlavně státy, které jsou na tom finančně hůř. Mohou mít pocit, že budou muset platit více peněz. Je to celosvětový problém a Trumpovo vyjádření je sobecké. Dokonce si myslím, že se časem otočí proti Američanům. Kdysi z rozumu a s vědomostí, že je situace s planetou špatná, omezili klasická paliva a on chce provoz obnovovat s tím, že bude více pracovních míst. Ale kdo v těch dolech pracoval? Američanů málo. Většinou tam pracují Hispánci nebo přistěhovalci.
Strašně se podobá našemu panu prezidentovi Zemanovi v tom, že když řekne něco populistického, vždycky najde spoustu příznivců. Tohle je populistické rozhodnutí: my Američané se budeme mít lépe bez ohledu na to, jak to dopadne s planetou, jako by se jich ovzduší netýkalo a oteplování se netýkalo USA. Je to hloupost.

Eurokomisař pro opatření v oblasti klimatu a energetiky Miguel Arias Cañete uvedl, že Evropská unie hluboce lituje jednostranného rozhodnutí USA. Německo, Francie, Itálie litují. Francouzský prezident Emmanuel Macron sdělil, že ohledně Pařížské klimatické dohody již není nic, o čem by se dalo vyjednávat. Co si myslíte o postoji: litovat a konstatovat, že už se není o čem bavit?

Myslím si, že Macron tohle řekl proto, že Trump naznačoval, že by možná i vyjednával dál. Ale je těžké předbíhat. Některé státy v Americe se už proti tomu postavily a pojedou si hospodářsky po svém. Obrátí se to proti Spojeným státům i proti celému světu.

„Dalo se to čekat z těch signálů, které Donald Trump vysílal mnoho měsíců,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec. „Bezpochyby Pařížská dohoda bude platit i nadále,“ doplnil. Pokud Spojené státy nebudou snižovat emise skleníkových plynů, bude to podle Brabce znamenat větší tlak na ostatní státy, aby byly schopny závazky pařížské dohody dorovnat. Jistě, větší tlak na ostatní státy, ale budou vlastně ostatní státy schopny závazky pařížské dohody dorovnat?

To právě nikdo neví. Problém je v tom, že Američané mají velké území a měli dát velké peníze. Ale to je stejný princip jako s NATO, Američané přispívali nejvíc a teď nás nahánějí, ať platíme víc my.

Od politiků je slyšet kritika, ale výjimkou je exprezident Václav Klaus, jehož názory v této věci jsou dlouhodobě známé. „Je to nejvýznamnější rozhodnutí prezidenta Trumpa, kterým on opravdu může ovlivnit svět, mnoho dalších věcí byly hříčky vnitřní americké politiky, ale toto je fatální změna, v mých očích samozřejmě k lepšímu,“ prohlásil Klaus v rozhovoru pro Seznam.cz s odkazem na vypovězení dohody, o které mluvíme…

To je až komické. Dlouho už se ho na to nikdo neptal. Teď to byl vítr do jeho plachet, aby se mohl blýsknout. Je zatvrzelý, umíněný, necháme ho být.

A jak se tohle může odrazit u nás na vnímání problematiky znečištění životního prostředí? Obecně, jak jsme na tom s přístupem k ekologii?

Lidé zareagují ve chvíli, kdy přijdou kotlíkové dotace. Envirnomentální výchova občanů je dost bídná. Po listopadu 1989 byl hodnotový žebříček tento: na prvním místě svoboda a na druhém životní prostředí, dnes je na desátém místě. Lidem je to jedno. Na prvním místě jsou peníze, což tehdy nebylo. Hodnotové žebříčky se mění, máme se příliš dobře na to, abychom se pro něco sami obětovali. V okamžiku, když stát bude něco dotovat, lidé to budou chápat a něco udělají. Ale konkrétní člověk aby něco udělal? Jen v případě, když za tím bude nějaká dotace.

[wp_ad_camp_1]

zdroj: 1

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál
8 Komentáře
Řadit dle: nejnovější
Řadit dle: nejstarší Řadit dle: počtu reakci
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře