Trump oznámil novou americkou strategii pro Afghánistán. Zástupci expertní skupiny a organizace dojednali nový přístup.

Washington už nebude informovat o velikosti vojenského kontingentu v Afghánistánu a oznámí plány na začátek nebo konec vojenských operací a americká armáda se nyní bude soustředit na boj proti terorismu. To je podstata nové americké strategie pro Afghánistán, kterou představil prezident Donald Trump v pondělí večer v Arlingtonu ve Virginii.

Podle vojenského velitele amerického velení, důsledky náhlého odvolání amerických vojáků z Afghánistánu jsou předvídatelné a nepřijatelné. Ukvapené odvolání ozbrojených sil vytvoří vakuum, které teroristé, včetně teroristické skupiny “islámský stát„ a Al-Káida, by okamžitě využili, poznamenal prezident.

Podle mínění Trumpa byly důsledky takových činů prokázány v roce 2011, kdy Amerika spěšně a bezohledně stáhla své vojáky z Iráku.

Po skončení proslovu Trumpa vydalo ministerstvo zahraničí prohlášení, ve kterém upozornilo na to, jak nová strategie ovlivní diplomatické úsilí Washingtonu o stabilizaci situace v Afghánistánu. Především jde o to, že Spojené státy jsou připraveny podporovat mírové rozhovory mezi afghánskou vládou a Talibanem.

Trampův nový přístup byl obecně kladně přijat jak mezi odbornou veřejností, tak mezi těmito organizacemi, i když zástupci opoziční Demokratické strany měli podezření, že prezident vynechal důležité detaily nové strategie.

Vlivný senátor John McCain (republikán z Arizony) řekl, že takové prohlášení mělo být učiněno mnohem dříve, i když nový přístup byl obecně akceptován.

Zkráceno. Pro znalce ruštiny více ZDE.

Líbí se vám článek? Můžete ho sdílet se svými přáteli.

AdBlock je aktivní

Používáte nástroj pro blokování reklamy.

Budeme rádi, když naši práci oceníte a nastavíte pro tento web výjimku v Adblocku.

Líbí se vám článek? Můžete ho sdílet se svými přáteli.