Hledejte na tadesco.org

Archiv

Nejnovější zprávy

  • Chazarská mafie plánuje na 8. dubna holocaust; bude zastavena
    Chazarská mafie plánuje na 8. dubna holocaust; bude zastavena

    Chazarská mafie plánuje na 8. dubna holocaust; bude zastavena

  • Bílé klobouky naznačují, že loď Dali byla v době srážky bez posádky
    Bílé klobouky naznačují, že loď Dali byla v době srážky bez posádky

    Bílé klobouky naznačují, že loď Dali byla v době srážky bez posádky

  • Zprávy dne 27.3.2024
    Zprávy dne 27.3.2024

    Zprávy dne 27.3.2024

  • Narušení zasedání RB OSN o Jugoslávii ze strany Francie je pobuřující
    Narušení zasedání RB OSN o Jugoslávii ze strany Francie je pobuřující

    Narušení zasedání RB OSN o Jugoslávii ze strany Francie je pobuřující

  • Stovky zemědělců protestují před sídlem Evropské komise
    Stovky zemědělců protestují před sídlem Evropské komise

    Stovky zemědělců protestují před sídlem Evropské komise

Související zprávy

  • Európe už dochádza s utečencami trpezlivosť
    Európe už dochádza s utečencami trpezlivosť

    Európe už dochádza s utečencami trpezlivosť

  • Jsou mezi námi
    Jsou mezi námi

    Jsou mezi námi

  • Nové hnutí Superstraight – Superhetero: Kontroverzní typ orientace?
    Nové hnutí Superstraight – Superhetero: Kontroverzní typ orientace?

    Nové hnutí Superstraight – Superhetero: Kontroverzní typ orientace?

  • Islámský učenec říká, že muslimové by měli odejít ze Západu, aby uprchli před LGBT učením
    Islámský učenec říká, že muslimové by měli odejít ze Západu, aby uprchli před LGBT učením

    Islámský učenec říká, že muslimové by měli odejít ze Západu, aby uprchli před LGBT učením

Takto pracují obchodníci s lidmi aneb jak funguje nejlukrativnější zločinecký kartel na světě

Obchodníci s lidmi nadále přepravují přistěhovalce, i když záchranné nevládní organizace se postupně ze Středomoří stahují. Mafie pašeráků lidí přesouvají jen v Africe aktuálně 3,5 milionu lidí, což je více než kterákoli světová cestovka.

Z hlediska počtu cestujících je mafie pašeráků lidí největší cestovní kanceláří na světě. Nikdo nepřesunuje tolik lidí na této planetě jako obchodníci s ilegálními přistěhovalci, nikdo tak neurčuje lidské toky a stejně tak jejich implementaci v daném teritoriu, nikdo nemá takovou flexibilitu měnit plány a přizpůsobovat se měnícím se okolnostem, a nikdo také nepožívá tolika výhod. Myslíme si, že víme všechno o těch, kteří přicházejí na naše pobřeží, ale nevíme nic o tom, jakým způsobem na svůj výlet vyjíždí.

 

[wp_ad_camp_2]

 

Podle nevládní organizace Africké Centrum pro Strategické Studie se v současnosti přemisťuje z jednoho místa na druhé asi kolem 3,5 milionu Afričanů, kteří jsou v rukou pašeráků lidí. Podle jejich zpráv je na kontinentu obchodováno více žen než mužů. 50% z nich jsou nezletilí. Jen málo z nich, pouze 1% z 3,5 milionu, se bude snažit dostat do Evropy. Zbývajících 99% se rozmisťuje mezi africkými zeměmi.

Co děláme, když chceme cestovat do africké nebo asijské země? Jdeme na velvyslanectví a požádáme o vízum. Takto to funguje pro nás, ale ne naopak. Jakou alternativu mají občané mnoha afrických zemí na příchod do Evropy? Pokud státy tuto operaci nedovolí, objeví se něco, co ji nahradí: mafie. Čím více hranic, byrokratických překážek, uzavřených tras a zákazů přistěhovalectví najde, tím lépe pro obchodníky s lidmi. Ve svých rukou má kriminální obchod s miliardami dolarů, který je dnes lukrativnější než obchodování s drogami nebo zbraněmi.

 

[wp_ad_camp_2]

 

Novinář specializující se na problematiku migrace, Giampaolo Musumeci, zkoumal tento jev s Andreou di Nicola, kriminologem z Trentské univerzity, a své závěry sepsali v: „Přiznání obchodníka s lidmi“ (Altamarea Ediciones), kde hovořili s 10 gangstery. Musumeci vypráví o své zkušenosti: „Když s nimi mluvíte, jako každý zločinec se jen vyviňují. Zároveň je pravda, že nabízejí službu, kterou nikdo jiný neposkytuje. Byl tam jeden, který mi řekl, že to vypadá jako druh Mojžíše, který vede svůj lid do zaslíbené země. Tato hranice mezi zločincem a hrdinou je pro mnoho lidí velmi jemná.“

Někteří z těchto obchodníků, nejmocnějších v Libyi, změnili taktiku. Předtím dávali stovky přistěhovalců do starých dřevěných rybářských člunů. Cílem, velmi nejistým, bylo pokusit se dosáhnout Lampedusy. Přestože byly ve špatném stavu a přetížené, byly tyto jachtařské lodě silnější než současné bárky, s nimiž se mohou plavit sotva několik hodin jen do mezinárodních vod. Co v souvislosti s kriminální činností nevládních organizací, jejichž přítomnost se stále snižuje, co čeká takového gangstera, když za těchto podmínek hodí své klienty do moře?

„Dobrý obchodník s lidmi se snaží neztratit ilegály, kteří byli jeho klienty. Musí si udržovat svou dobrou pověst. Jeho cílem není používat násilí proti nim, ale přivést je do Evropy a vydělávat peníze. Jedna věc je však jistá: pokud ztratí náklaďák se 40 ilegály, kteří již zaplatili, někde mezi Agadezem a Alžírskem, není to pro gangstery problém. Totéž se stane s lodí se 100 lidmi, která se potopí. Jiná věc a situace nastane, pokud se ztratí 500 kilogramů kokainu nebo dvě bedny kalašnikovů. Pak mají vážný problém. A to je ten rozdíl.“

 

[wp_ad_camp_2]

 

„Někdy jsou to sami uprchlíci, kteří byli předtím obchodováni, kdo se tomu věnuje profesionálně. Generál, jeden z velkých mafiánů ve Středomoří, byl spíše přistěhovalcem než obchodníkem. Dalším velkým obchodníkem je známá nigerijská prostitutka, kterou zotročila mafie v Madridu. Nyní má vlastní firmu“, říká Gianpaolo Musumeci.

Jací jsou tito pašeráci lidé? “Všichni jsou si podobní, ať už pracují v poušti nebo na moři. Musí mít mnoho kontaktů, být důvěryhodný, kreativní, charismatický, mít sílu přesvědčení, znát cesty, zákony, nejnovější zprávy … Jsou to kriminálníci – podnikatelé, ale podnikatelé především“, říká Musumeci. „Evropská policie je velmi pomalá, ale oni jsou velmi rychlí, pružní a přizpůsobiví. Vždy jsou před námi.“

Zastavení těchto pašeráků lidí, což je řešení, které mnoho politiků v Evropě nabízí jako kupř. regulaci imigrace, je téměř nemožné. Obchodník se nikdy nedostane na palubu lodí, které si pronajal. Žije si bezpečně v Tripolisu, Zuwaře, Agadezu, Lagosu nebo Istanbulu. „Mafián se podílí na jiných podnicích a je v kontaktu s jinými mafiemi. Když se musí auta, která přivezou ilegály přes Saharu vrátit, nikdy se nevrací prázdná. Jsou naloženy zbraněmi a/nebo drogami, aby se tak využila cesta,“ říká Musumeci.

 

[wp_ad_camp_2]

 

„Zamysleme se nad jejich operací Náklaďák Fantasma. Syrská mafie koupila v Turecku lodě z vrakoviště prakticky za hubičku. Pak ji naplnili stovkami syrských uprchlíků a šoupli do moře. První dorazila do přístavu v italské Lecce v roce 2014. Koupili skořápku za 200.000 €, ale za převoz vydělali 1.500.000 € “, uzavírá Musumeci.

pro tadesco přeložil Pedro| zdroj: elmundo.es

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál
1 Komentář
Řadit dle: nejnovější
Řadit dle: nejstarší Řadit dle: počtu reakci
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře